Výstava Petra Tauska – Portréty

Publikováno: 2. března 2022 | autor Redakce
petr-tausk-otto-steinert-ve-zlate-ulicce-v-praze,-1966.jpg

Galerie Josefa Sudka pokračuje v představování pozapomenutých fotografů. Pro mnohé z nich nebylo fotografování povoláním, ale spíš zálibou a stejné to bylo i u Petra Tauska (1927–1988), původní profesí chemika, z něhož se však stal významný teoretik a historik české i světové fotografie.

Jako fotografa jej zajímaly především portréty, které také představuje tato jeho první samostatná výstava. Jsou mezi nimi především portréty významných fotografů Billa Brandta, Cornella Capy, Joela Meyerowitze, Sama Haskinse, Otty Steinerta, Josefa Sudka nebo Jaroslava Rösslera, ale zahrnuje i portréty dalších významných uměleckých osobností, například filmového režiséra Juraje Herze či malíře Miroslava Rady. Součástí výstavy je i řada Tauskových knih.

petr-tausk-josef-sudek,-1973.jpg

Od 60. let se věnoval dějinám fotografie, přednášel na pražské FAMU a jako kurátor organizoval řadu výstav, včetně jubilejní retrospektivy Josefa Sudka v roce 1976 v Cáchách. Po několik desetiletí byl prostředníkem mezi domácími autory a zahraničím. Mezinárodní ohlas měly jeho Dějiny fotografie 20. století, vydané poprvé roku 1977 v německém nakladatelství DuMont, které později vyšly i v anglické, španělské, italské nebo švédské verzi.

petr-tausk-otto-steinert-ve-zlate-ulicce-v-praze,-1966.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.