Výstava – Klid před bouří

Publikováno: 1. prosince 2022 | autor Redakce
radana,-praha-střešovice,-1971-Ⓒ-jaroslav-kučera---klid-před-bouří.jpg

V minulém, listopadovém vydání jsme vás informovali o přípravě stejnojmenné knihy, kterou se Jaroslav Kučera rozhodl vydat pomocí crowdfundingové kampaně na serveru Hithit.com. Současně se ale vrhl do příprav výstavy v pražské Leica Gallery. Několik fotografií, které vám přinášíme, berte jako pozvánku.

11-domov-duchodcu,-prachatice-1971-Ⓒ-jaroslav-kučera---klid-před-bouří.jpg

V pozvánce na výstavu, kterou je opravdu dobré zhlédnout, Tomáš Vocelka (autor textů k expozici) píše: „Jaroslav Kučera (* 1946) patří mezi špičkové fotoreportéry a dokumentaristy, jejichž snímky dokážou samy o sobě vyprávět příběhy. Stačí jim k tomu obraz, slova nejsou nutná. Jenže Kučera má navíc výjimečný dar: dokáže své fotografie doprovodit osobním vyprávěním, vzpomínkami a postřehy, což příběhy zachycené na snímcích ještě umocňuje a dává jim zcela nový rozměr.

Výstava Klid před bouří je i díky této autorově schopnosti výjimečným dokumentem, který zachycuje realitu života za bývalého režimu. Bez nostalgie a bez retro patosu ukazuje, jak se žilo za normalizace štamgastům z hospod čtvrté cenové, svůdně krásným dívkám na strahovských kolejích, pražské kavárenské bohémě i lidem čelícím šedivé a stísňující každodennosti.“

10-nuselska-4,-praha-1976-Ⓒ-jaroslav-kučera---klid-před-bouří.jpg

V komentáři Daniely Mrázkové najdeme následující řádky: „Výstižnější název pro své fotografie z oněch dvou desetiletí takzvané normalizace, rozpínajících se mezi sovětskou okupací Československa v srpnu 1968 a sametovou revolucí v listopadu 1989, snad Jaroslav Kučera ani nemohl najít. Pravda, na povrchu života byl tehdy klid, ale zvláštní, zdánlivý, jak tomu bývá před bouří. Pod jeho povrchem to vřelo.

Potlačovanými emocemi, masovou frustrací, schizofrenií dvojí existence, vnitřní emigrací, nutkavou potřebou spiklenectví… Kučera ten zvláštní klid a ten zdánlivě nezobrazitelný dobový konflikt vnější a vnitřní reality fotografoval. Podařilo se mu vytvořit jeho specifický portrét. Jak? Svou neobyčejnou citlivostí k člověku, schopností vžít se do jeho pocitů a životní situace. Nadáním empatie k ‚lidem, které jsem potkal…‘. Ostatně, setkání s lidmi, které potkal, jsou základem všech dalších Kučerových fotografických cyklů, jež následovaly a vstoupily do dějin, ať už se jmenují jakkoliv.“

radana,-praha-střešovice,-1971-Ⓒ-jaroslav-kučera---klid-před-bouří.jpg

O autorovi

Jaroslav Kučera

Narodil se 19. 12. 1946 ve vesnici Ředhošť v okrese Litoměřice. V roce 1966 maturoval na Střední průmyslové škole stavební v Mělníku. Stavební fakultu ČVUT absolvoval v roce 1973 a ihned poté se stal fotografem a externě fotil pro různé časopisy a podniky.

Volný čas věnoval černobílému sociálnímu dokumentu. Je držitelem Grantu primátora 1995, hlavní ceny Czech Press Photo 2000 a první ceny Euro Press Photo 2001. Dosud měl na 60 autorských výstav po celém světě. Více informací najdete na www.jaroslavkucera.com.


Celý článek najdete v prosincovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv12-22-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.