Výstava Josef Sudek: Mistr Zenu

Publikováno: 24. července 2023 | autor artmagazin.eu
dsc-5774-2.jpg

Minimalistická výstava v Ateliéru Josefa Sudka na pražském Újezdu se zaměřuje na méně známou stránku osobnosti slavného fotografa – jeho vztah k asijskému umění a zenové filosofii. Dřevěná stavba bývalého Sudkova ateliéru ukrytá  v zeleni vnitrobloku se na léto proměnila v japonský čajový altán.

Expozice s názvem Josef Sudek: Mistr Zenu: Chvála stínu má pouhých 15 exponátů. Téměř rovným dílem jsou tu zastoupeny originální černobílé fotografie a japonské dřevořezy, původně ze sbírky asijského umění Josefa Sudka.

dsc-5774-2.jpg

Je dost málo známé, že Josef Sudek sbíral asijské umění již od 30. let minulého století. Konvolut asi 80 japonských dřevořezů a japonských a čínských tušových maleb po Sudkově smrti přešel do sbírek Národní galerie, která teď některé z nich zapůjčila na výstavu.

Z vystavených fotografií nejvíce upoutá triptych Sudkových meditativních zátiší v duchu japonské estetiky. Jejich účinek ještě zvyšuje skutečnost, že dvě z nich jsou ohořelé v důsledku požáru ateliéru v roce 1985. Podle tvůrců výstavy tak fotografie dostávají další rozměr v duchu estetiky wabi-sabi hledající dokonalost v nedokonalosti.

Více najdete na Artmagazin.eu

logo-artmagazin.png

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.