Výstava Ivan Meštrovič– sochař a světoobčan-Městská knihovna

Publikováno: 19. prosince 2022 | autor artmagazin.eu
pes1309-kopie.jpg

Sochař, který byl v první polovině 20. století velmi těsně napojen na českou uměleckou i politickou scénu se po mnoha desetiletích vrací do Prahy. Výstava nazvaná Ivan Meštrovič (1882-1962) –sochař a světoobčan u nás znovu a v nové perspektivě objevuje významného chorvatského umělce světového významu.

Pořádající Galerii hlavního města Prahy ve spolupráci s Muzei Ivana Meštroviče ve Splitu a Záhřebu se podařilo vytvořit výstavu, která mapuje různé etapy sochařova života v návaznosti na místa a osobnosti z okruhu jeho přátel a souputníků.

Vedle Mištrovičových děl je zde 6 soch od jeho učitele a přítele Augusta Rodina a dále také plastiky českých sochařů, ke kterým Mištroviče poutaly profesionální a přátelské vazby, například Bohumil Kafka, Jan Štursa, František Bílek nebo Jaroslav Horejc.

pes1309-kopie.jpg

Kromě exponátů ze sbírek organizátorů výstavy jsou k vidění i cenné zápůjčky z Národní galerie Praha, Srbského národního muzea v Bělehradu nebo Musée Rodin v Paříži.

V úvodní životopisné části výstavy jsou mimo jiné také dvě portrétní busty Tomáše Garrigue Masaryka. Oba muži navázali přátelství v protirakouském zahraničním odboji a pokračovali v něm i v době, kdy se Masaryk stal československým prezidentem.

Více najdete na Artmagazin.eu

logo-artmagazin.png

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.