Výstava Gravitace pásu, Periferní zdroje poukazuje na podoby lidské činnosti

Publikováno: 20. března 2024 | autor Redakce
galerie-dukla-vystava-gravitace-pasu,-periferni-zdroje.jpg

První letošní výstavou v ostravské Galerii Dukla bude výstava Gravitace pásu, Periferní zdroje umělců Barbory Dayef, Nikoly Rácové a Jiřího Poláka. Skrze své rozdílné perspektivy autoři v instalaci pojednávají o koloběhu energie a materiálu.

Výstavní prostory Galerie Dukla zanedlouho zaplní pásy využívané v pískovnách pro přesun hmoty, sochařské objekty, fotografie a performance. Ve společné výstavě každý z autorů – Barbora Dayef, Nikola Rácová a Jiří Polák – nabízí vlastní pohled na proměnu kulturní krajiny a užitku lidské činnosti.

Jiří Polák pomocí dopravních pásů prostupujících celou výstavou vytvoří architekturu, v jejíž syrových kulisách budou umístěny objekty Barbory Dayef inspirované starověkým sochařstvím. Výchozím motivem se stal archeologický artefakt, tzv. bagdádská baterie, pomocí kterého se umělkyně zamýšlí nad existencí eletrické energie v zapomenutých civilizacích. Součástí instalace budou i keramické sloupy zaplňující prostor svými výpary.  „Objekty zastřené kouřem se pohybují na hraně snové obraznosti a přesného technického popisu, který je nabídnut v podobě měděné legendy,“ popisuje instalaci kurátor výstavy Hynek Chmelař.

galerie-dukla-vystava-gravitace-pasu,-periferni-zdroje.jpg

Výstava je doplněna o Polákovu sérii fotografií a koláží představující estetiku těžebních prostorů a proces nikdy nekončícího přesunu hmoty. „Fascinace výraznou industriální vizualitou, která tolik patří k ostravskému geniu loci, však není banálním komentářem pouze lokálního fenoménu,“ dodává Chmelař a vysvětluje, že se jedná o fascinaci osobní, vycházející z dlouhodobého mapování pískoven v jihočeském příhraničí.

V průběhu konání výstavy instalaci Barbory Dayef a Jiřího Poláka doplní performativní vstupy Nikoly Rácové. Ta na tvorbu obou vystavujících naváže, poeticky ji reflektuje v reálném čase a především do výstavy fyzicky vrátí člověka jako bytost citlivou a zranitelnou. První z jejích performancí se uskuteční při příležitosti zahájení výstavy v úterý 5. března v 17 hodin. Výstava potrvá do 31. května 2024.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.