Výstava fotografií Václava Chocholy v mikulovském zámku

Publikováno: 2. května 2019 | autor Redakce
chochola-mikulov-pozvanka.jpg

Zámek v Mikulově představí Moravu Václava Chocholy
26. 4. 2019 – Regionální muzeum v Mikulově, zámek

Jak vypadá Morava hledáčkem objektivu jednoho z nejvýznamnějších českých fotografů? To se dozvíte na výstavě Morava 53-88, která začíná 3. května na mikulovském zámku. Výstava mapuje nikdy neprezentovanou součást Chocholovy tvorby, která zachycuje život na Mikulovsku a momenty z života jeho příbuzných. Fotografie vystavené během tohoto roku na zámku v Mikulově skutečně odkrývají to nejniternější, ať už se jedná o lásku, dětství, smrt, nebo také zdánlivě všední záběry nejobyčejnějších činností.

„Fotografie Václava Chocholy Morava  53- 88  jsou dnes zajímavé i z  hlediska etnografického.  Dá se říci, že Chochola fotil příbuzné a k tomu vždy něco navíc, dokonce natáčel na 8mm filmový pásek, tyto záznamy budou taktéž na výstavě prezentovány.“ říkají kurátoři výstavy Blanka Chocholová a Josef Šuba, etnolog, který celý projekt nastartoval.

První snímky z Moravy pořídil fotograf Václav Chochola (1923-2005), když se jel oženit do Dolních Dunajovic s Boženou, rozenou Stopkovou. To bylo v roce 1953. V dalších mnoha letech tak jezdil na Moravu pravidelně. Patřil do Prahy, pocházel z předměstí, z Libně. Přesto o něm Bohumil Hrabal řekl, že je venkovan, „úžaska“, který vše jako kdyby viděl poprvé. Ve své tvorbě se Chochola věnoval fotografování sportu, divadla, hudby a portrétování výtvarníků, a dalších osobností. Ve volné tvorbě se inspiroval hlavně atmosférou periferie velkoměsta.

Na fotografiích z Moravy je znát, jak má předměstí blízko k venkovu i jak na Moravě nacházel podobné vizuální situace jako ve své Praze.

www.rmm.cz
rmm@rmm.cz; propagace@rmm.cz
+420 777 061 225

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.