Výstava fotografií Petra Stillera

Publikováno: 8. ledna 2016
Petr Stiller

Na chvíli se zastavte, prosím, a přemýšlejte nad tím, co vás opravdu činí šťastnými, zda jste obklopeni lidmi, kteří stojí za to, aby byli součástí vašeho života a zda se vše neděje proto, že tomu tak má z nějakého důvodu být?!

Na chvíli se zastavte, prosím, zhluboka se nadechněte a řekněte si, že není nic, co by vám mohlo utéct, že nic nestojí za shon...

A tak se na chvíli zastavte, prosím, a přečtěte si můj příspěvek.

V životě každého z nás občas přijdou chvíle, které mu připomenou, na čem opravdu záleží. I když by se nám mohlo zdát, že to jsou dlouhý nohy, pevný prsa nebo poštelovanej obličej, není tomu tak. Důležitý je dobrý jídlo. Nevěříte? Jenže, je to fakt základ. Ovlivňuje skoro všechno, co se v našem životě děje, hlavně zdraví a s tím související pohodu. Vedle jídla je tam ještě spoustu dalšího, především pak dobrý lidi. Je jedno, je-li to rodina nebo jsou to přátelé. Důležité je, že ve vašem životě takoví lidé jsou. Jsou to oni, kdo vás dokáže podržet, když vám není nejlíp, jsou to oni, kdo vám pomáhá vidět ty správné hodnoty, jsou to oni, kdo vám po náročném večírku dělá opěrnou berličku a jsou to oni, kdo vám dodá naději, kterou vám stihl kdosi, komu na vás vůbec nezáleželo, vzít.

Vím, o čem mluvím... Chci vám napsat něco málo o Petrovi... Mém kamarádovi...

Petra jsem poznala před rokem a půl, hodně ovlivnil můj život. Díky němu jsem opravdu začala na svět pohlížet z trochu jiné perspektivy. Začala jsem brát problémy s naprostým nadhledem a máloco mě vyvede z míry na dobu delší než 20 minut. I přes zdravotní těžkosti, které Petra v dětství potkaly, a které mu výrazně ztěžují život, se Petr nikdy nevzdal toho, co ho činí šťastným. Svůj život žije naplno a hlavně s vtipem. Jenže i on okusil, jak náročné a komplikované mohou být mezilidské vztahy. (O jeho příběhu a rozhovor, který jsem s ním dělala, si můžete přečíst více zde.) Petrovi byla dána obrovská naděje. Vypadalo to, že se mu splní jeho sen. A když vám někdo vykreslí váš sen v živých barvách, vám se prostě chtě nechtě začne hlava plnit očekáváními. Nepřipouštíte si to, že sen může zůstat snem ještě nějakou dobu...

Petrův sen bohužel nakonec zůstal v říši snů a očekávání a naděje se rozplynuly. Petr se nikdy nevzdává, nicméně člověk může být silný jak chce, ale takovéhle momenty prostě zamávají s každým. Jenže já jsem si přála dát mému kamarádovi reálnou naději. Chtěla jsem mu ukázat, že jeho rozhodnutí být fotografem, je i přes jeho handicap, možné. Chtěla jsem mu dát ochutnat jeho vlastní medicínu v podobě pozitivního myšlení, a tak jsme mu s Adélkou poté, co mu nevyšel bezbariérový ateliér, uspořádaly alespoň výstavu. Chtěly jsme tak Petrovi vrátit kus naděje a ukázat mu, že ještě pořád existují lidé, jejichž slovo je platné. Chtěly jsme mu ukázat, že jsou na tomhle světě lidi, kteří chtějí pomáhat. A to se nám povedlo! Honza nám dal prostory ve své kavárně TRICAFE, což byl skvělý začátek. FotoVideo nás podpořilo už jen tím, že pro ně mohu psát dokument NO LIMITS o handicapovaných fotografech, a že zveřejnili Petrův příběh, ale ta největší pomoc přišla s Honzou a Borisem v podobě realizace tisků od studia TISK64.

Takže, když jste obklopeni dobrými lidmi, a to já prostě jsem (všem vám tímto upřímně děkuji), víte, že svět funguje tak, jak má. Naučila jsem se nechávat za sebou, jak říká Vojta Hurych, pacienty, a začala jsem se stýkat s lidmi, kterým na mně nějakým způsobem záleží, kteří, když je třeba, naplní hodnoty poháru lidství až po okraj bez mrknutí oka.

A protože mi velmi záleží na Petrovi, tak si velmi přeji, abyste se, prosím, alespoň na chvíli, zastavili na jeho první autorské výstavě, ktrou se nám podařilo dát dohromady, a která se vašim očím otevře v úterý 12.1. v 9h ráno. Benefitem celé této výstavy je zaprvé skvělé kafe v TRICAFE a zadruhé možnost zakoupit si po výstavě jednu z Petrových fotografií, díky čemuž zvýšíte míru jeho štěstí, neb mu pomůžete na cestě za vlastním speciálním handbikem, který jeho částečně spoutanému životu dává o něco větší míru svobody.

Děkuji, za chvíli, kterou jste strávili čtením pozvánky, ideálně pak i Petrovým příběhem a popřípadě sdílením naší malé kavárenské story.

PRŮJEZD ZAKÁZÁN

První autorská výstava nekonvenčního fotografa Petra Stillera

12.1. - 21.2. 2016

TRICAFE - Anenská 3, 110 00  Praha 1

POZOR! Změna otevírací doby kavárny TRICAFE. Otevřeno od 9:00-18:00 hodin.

Pozvánka na výstavu Petra Stillera

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.