Výstava fotografií Martina Becka v Galerii Art Mozaika

Publikováno: 20. února 2023 | autor Redakce
jan-saudek-(hrej-si,-tu-máš-koníka).jpg

Galerie Art Mozaika Praha připravila výstavu významného českého portrétního fotografa Martina Becka. Představuje v ní téměř sto fotografií v pěti cyklech, které autor zrealizoval za dvacet let své umělecké tvorby.

Výstava je zaštítěna pražskou galerie, ale koná se v Hradci Králové – v galerii U Přívozu, která se nachází ve Studijní a vědecké knihovně HK. Probíhá až do 12. března 2023.

dalajlama.jpg

Výstava je nejrozsáhlejší přehlídkou autorovy portrétní fotografie. Bude členěna do jednotlivých tematických celků. První představí nejslavnější osobnosti převážně uměleckého života, které měl tu čest fotografovat. Najdeme mezi nimi Ozzy Osbourna, Charlese Aznavoura, Dalajlámu, prezidenta Václava Havla a mnoho dalších. Druhý soubor je věnován nejvýznamnějším českým a slovenským hercům, třetí dalším umělcům různých žánrů. Čtvrtý je věnován divadlu a poslední ukazuje přesahy autorovy tvorby. Na výstavě návštěvníci uvidí např. jedenáct variant portrétu Soni Červené, které navíc doplňuje její kostým z inscenace věc Makropulos, portrét kontroverzního ruského baletního umělce Sergeje Polunina, portréty herců Divadla Járy Cimrmana a další.

miloš-forman.jpg

Martin Beck, dipl. um., se narodil 4. 7. 1978 v Pardubicích. Po studiu na SPŠPT absolvoval operní zpěv na Pražské konzervatoři, kde byl již během studia přijat do angažmá opery Národního Divadla. Profesionálním fotografem se stal v roce 2002. Od roku 2014 je uměleckým fotografem Národního divadla v Praze.

Autor se snaží skrze hledáček svého fotoaparátu Hasselblad 503CW nahlédnout do duší osobností které fotí, ale jinak, než je obvyklé. Snaží se je totiž zachytit tak, jak by se chtěli vidět oni sami.

petr-pavel.jpg

Každá fotografie je ručně zvětšována autorem v temné komoře. Vše je zcela klasické – do procesu vůbec nevstupuje digitální technika. Své fotografie vyvolává na bromostříbrný papír s barytovou podložkou značky Foma nebo Ilford. Tento klasický přístup zaručuje, že každá fotografie je skutečný originál.

václav-havel.jpg

Za poslední dekádu před jeho objektivem stanuly takové osobnosti, jakými jsou například: jeho svátost Dalajlama, president Václav Havel, režisér Miloš Forman, herec Sir Ben Kingsley, šansoniér Charles Aznavoure, DJ Martin Garrix, operní pěvkyně Edita Gruberová, operní pěvec Plácido Domingo, dirigent Libor Pešek, busker Glen Hansard, zpěvák Karel Gott, divadelní režisér Robert Wilson, chirurg Bohdan Pomahač, fotograf Jan Saudek a mnoho dalších…

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.