Výstava "Boží muka v naší krajině"

Publikováno: 9. října 2017 | autor Redakce
Boží muka, Růženka Švecová

Galerie Nahoře Vás srdečně zve na výstavu fotografií "BOŽÍ MUKA V NAŠÍ KRAJINĚ" českobudějovické fotografky Růženky Švecové, členky fotografické skupiny Fotos.

Výstava bude otevřena 6. října v 16:30 zároveň s výstavou Václav Pancer, Duo Pancerfaust, která je součástí "Jihočeského výlovu 2017".

BOŽÍ MUKA V NAŠÍ KRAJINĚ / RŮŽENKA ŠVECOVÁ

6. - 31.10. 2017

DK Metropol, respirium I. patro

Fotografie okouzlila Růženku Švecovou už v dětství, kdy jí strýc daroval fotoaparát značky Flexaret. Od té doby se fotografie stala neodmyslitelnou součástí jejího života. V roce 1970 vstoupila do českobudějovické fotografické skupiny Fotos. Tam její umělecký vývoj ovlivnili dva muži. Jan Hampl a MUDr. Alois Timr. Jan Hampl byl výborný fotograf, který se nejvíce z jihočeských fotografů zasloužil o rozvoj amatérské fotografie na jihu Čech v šedesátých a sedmdesátých letech 20. století. Alois Timr, oční lékař a milovník fotografie, byl teoretikem skupiny Fotos.

Témat, která Růženku Švecovou zajímala, bylo od sedmdesátých let 20. století do současnosti mnoho. Fotografovala děti, Šumavu, přivážela si fotografie ze zahraničních cest. Asi největším tématem, které zpracovávala dvacet let, byly České Budějovice, které fotografovala panoramatickým fotoaparátem. Vznikl jedinečný soubor, který lze považovat za vrchol její tvorby.

V poslední době zaměřila autorka svojí pozornost na Boží muka, která po staletí spoluvytvářela typický obraz české krajiny. Nacházejí se na návrších, rozcestích či v místech, kde někdo zahynul. Často bývají obklopena památnými stromy. Růženka Švecová jezdila jihočeskou krajinou na kole a hledala místa, odkud by mohla Boží muka nejlépe vyfotografovat. Cyklus fotografií s názvem „Boží muka v naší krajině“, který vznikal několik let, je ukázkou profesionálního a zároveň citlivého přístupu autorky ke zvolenému tématu.

Výstava fotografií „Boží muka v naší krajině“ se koná v DK Metropol v respiriu v I. patře od 6. do 31. října 2017.

Bohuslava Maříková


Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.