Výstava – Bojují za nás

Publikováno: 27. února 2023 | autor Redakce
chernov-02021.jpg

Totální útok na Ukrajinu, který Rusko 24. února 2022 bezdůvodně zahájilo, se od podobných příběhů ruské imperialistické agrese v jednom liší. Probíhá totiž v období informační revoluce, a tak tentokrát máme možnost konfrontovat kremelské lži doslova v reálném čase.

furman-6943.jpg

Válečné fotografie členů Ukrajinské asociace profesionálních fotografů nám přinášejí velmi silná svědectví o strádání obyčejných lidí a statečném boji za svou, ale také za naši svobodu. Mnozí ze zastoupených fotografů se před válkou věnovali zcela jinému fotografickému žánru, ale nyní jsou často v první linii.


BOJUJÍ I ZA NÁS

  • Termín konání: 17. 2. až 16. 4. 2023
  • Místo konání: Galerie 4 – galerie fotografie, Františkánské náměstí 1, Cheb, www.galerie4.cz
  • Otevřeno: út–ne 10–17:30 hodin
  • Kurátoři výstavy: Jan Pohribný, MQEP, a Igor Malijevský
  • Výstavu připravila Asociace profesionál-ních fotografů ČR ve spolupráci s Ukrajinskou asociací profesionálních fotografů.
  • Záštitu nad výstavou převzal ministr kultury ČR Martin Baxa.

Kurátorský výběr z několika tisíců fotografií od 15 ukrajinských fotografů a fotografek se zaměřuje nejen na plastické zachycení vývoje konfliktu, zejména jeho počátku, ale především na několik klíčových témat – život ve válce, situaci uprchlíků, boj za svobodu, následky války a konečně naději, která je trvale přítomná i v těch nejtěžších okamžicích.

maloletka--2.jpg

Důležitou součástí výběru jsou fotografie z míst, kde proběhly nejtěžší boje a kde ustupující ruské jednotky spáchaly zločiny na místním obyvatelstvu – Buča, Irpiň a především Mariupol.

Příběhy, které najdete nejen ve fotografiích

Součástí výstavy jsou i příběhy – válečné texty, z nichž dva se souhlasem organizátora výstavy doslova citujeme:

Mariupol

Někdy v dubnu 2022, v době, kdy už byli z Mariupolu za dramatických okolností evakuováni i poslední novináři, zavolal dvacetileté Táně ze Lvova bývalý spolužák, kterého už nějakou dobu neviděla: „Ty, Táňo, nezlobíš se, že volám? Podívej, já jsem s klukama v Mariupolu a máme zrovna signál, nabitou SIM, můžeme zavolat komukoliv na světě. Jenomže všichni nám říkají, že teď pro nás nemůžou udělat vůbec nic. Tak jen kdyby
tě třeba něco napadlo…“

ratynskyi-7595.jpg

O dalším osudu tohoto vojáka nic nevíme. Víme jen, že v celém vesmíru není žádná instituce, která by ti mohla sama o sobě pomoci, když jde opravdu do tuhého, když je míra násilí a bezpráví větší, než dokážeš fyzicky unést. Žádná linka důvěry, organizace ani mocnost – nic z toho v konkrétní situaci konkrétního člověka nedokáže samo o sobě efektivně pomoci. Jsou to jen abstrakce.

Poslední a také jediný, kdo má reálnou sílu posunout věci skutečně dopředu, je slabý, živý, naprosto konkrétní člověk, který tě v tom nenechá. Táňa z gymplu. Ty, já, my všichni, co to Mariupolu dlužíme. Proti absolutnímu zlu můžeme postavit jedině absolutní solidaritu.

Smrt

Jednou z největších chyb, které se v dějinách opakovaně dopouštíme, je naše neschopnost nebo neochota uvěřit v absolutní zlo. Lidskému nastavení je bližší interpretovat krutost, bezpráví a násilí prizmatem pohodlných korporátních zásad a sousedského hašteření. Je pro nás snazší vnímat zlo jako chybu systému, nedorozumění, které se dobrou vůlí dříve či později určitě nějak vyřeší.

korovayny-03386.jpg

Bývalá německá kancléřka Angela Merkelová se před lety opakovaně ptala Putina – a to doslova, v jisté až dojemné bezelstnosti: „O co vám vlastně jde?“ Neodpověděl. Intence zla jsou totiž tautologické, uzavřené samy v sobě. Neberou v úvahu nikoho ani nic jiného. Cílem zla je zlo. Je to závratně jednoduché a snad právě proto tak obtížně pochopitelné. Pokud zlo své konání příležitostně racionalizuje, pak jen proto, aby kolem svých skutečných cílů vytvořilo kouřovou clonu, do které pak vtáhne ty, co se s ním tak velmi touží dohodnout.

chernov-02021.jpg

Výsledkem takové dohody je nakonec vždy opak života. Žádné win-win zde nehledejme. Buča, Irpiň, Mariupol, Bachmut. Maminka, soused, snoubenec, tříletý chlapec, strýček Vasja. Konkrétní lidé se jmény. Ty mrtvé tváře, vystupující z kouřové clony slov, netouží po dialogu. Žádají zadostiučinění…


Celý článek najdete v březnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv03-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.