Voyo, T-Mobile TV, Spotify a Kuki – skokani roku mezi aplikacemi Samsung TV

Publikováno: 25. června 2022 | autor Redakce
samsung-tizen-tv-1.jpg

Placené streamovací služby a operátorské IPTV nabídky loni zaznamenaly významný nárůst počtu uživatelů na chytrých televizorech Samsung.

Jak vyplývá ze statistiky společnosti Samsung Electronics Czech and Slovak, IPTV služby mobilních operátorů si na českém a slovenském trhu v roce 2021 meziročně polepšily o 85 % uživatelů, placené streamovací služby pak o 80 %. Hudební aplikace rostly o 75 %, klasické IPTV služby o 40 %, zatímco lokální zpravodajské aplikace zaznamenaly meziroční pokles zájmu o 15 %.

samsung-tizen-tv-1.jpg

Vůbec největší meziroční nárůst mezi streamovacími aplikacemi na Smart TV od Samsungu loni zaznamenala služba Voyo.cz od TV Nova. Oproti roku 2020 rostla o 170 %. Slovenská verze Voyo.sk dokonce o 360 %. Teprve za touto lokální značkou následovaly globální služby jako Netflix, který si meziročně polepšil o 90 %, Amazon Prime Video (80 %), HBO GO (předchůdce dnešního HBO Max), Apple TV a Rakuten TV (shodný růst o 60 %) či Dramox (50 %).

Vede zábava, zájem o zpravodajské aplikace klesá

Z operátorských IPTV služeb, tedy placených IP televizních nabídek provozovaných mobilními operátory, loni na televizorech Samsung nejvíce posilovaly aplikace T-Mobile TV (meziroční nárůst o 100 %) a O2 TV (nárůst o 80 %). Mezi klasickými IPTV službami zaznamenala největší růst Kuki (100 %), následovaná aplikací Telly od stejnojmenné satelitní služby (80 %), Skylink Live TV (35 %), Sledování TV (30 %) a Lepší TV (15 %).

Hudebním aplikacím loni vévodilo Spotify, které meziročně navýšilo počet uživatelů na televizorech Samsung o 110 %. Následovalo Rádio by myTuner (60 %) a Apple Music (50 %). Pětiprocentní růst zaznamenaly aplikace českých rádií Frekvence 1, Evropa 2 a Express. Naopak pokles zájmu postihl lokální všeobecné zpravodajské aplikace. Lidovky.cz meziročně přišly o 30 % uživatelů, sesterský iDnes.cz o 20 %. Naopak mírný růst o 10 % zaznamenal iSport.cz.

Na televizory Samsung zamířily aplikace Disney+ a Mírplay

Nabídka aplikací v chytrých televizorech Samsung se neustále rozšiřuje. V letošním roce již přibyly streamovací aplikace HBO Max (8. března nahradila dosavadní HBO GO), Oktagon.TV s živými přenosy a záznamy zápasů Oktagon a JOJplay s živým streamem kanálů slovenské televizní skupiny Joj a archivem filmové a seriálové tvorby této skupiny.

14. června vstoupila na televizory Samsung také aplikace streamovací služby Disney+, která patří celosvětově mezi nejúspěšnější značky v oboru. Již během dubna přibyla také aplikace Mírplay s prémiovým obsahem Divadla Mír a satirické skupiny Tři tygři.

Během března pak Samsung zařadil do nabídky aplikací na svých chytrých televizorech dvě služby pro ukrajinské diváky. Jde o bezplatný stream veřejnoprávní televizní stanice UA:Peršij se zpravodajstvím z válkou soužené Ukrajiny a placenou IPTV službu Sweet.TV s filmy, seriály i lineárními televizními kanály, mimo jiné z Ukrajiny. Letošní modelové řady televizorů Samsung jsou navíc vybaveny novou verzí operačního systému Tizen, která se od minulé liší jak v designu, tak v některých funkcích.

Nový inteligentní režim umožní využít televizor naplno

Zcela nové je také uživatelské rozhraní televizorů Samsung. Aplikace, Herní režim a Ambient mode je nyní možné prozkoumávat najednou na jedné obrazovce. Hlavní výhodou nové verze Tizen OS je rychlejší a intuitivnější přístup k veškerému obsahu hned na hlavní obrazovce.

samsung-tizen-2017-aaa-5a2c4d0e96f7d000373bfb76.jpg

Aplikace a veškerý obsah z nich se na domovské obrazovce řadí pod sebou dle stažených aplikací a sledovaného obsahu na jednom místě, a je tak možné například pustit nový díl seriálu přímo z domovské obrazovky televizoru. Letošní modelové řady televizorů Samsung přináší také vylepšený herní mód: frekvenci 4K@144Hz, podporu všech čtyř portů technologií HDMI 2.1 a optimalizovanou kvalitu obrazu, která se přizpůsobí podle žánru hry.

Novinkou je rovněž Game Bar 2.0 s jednodušším přístupem a ovládáním s novým inteligentním režimem. Zoom-in mode zvětší vybranou oblast pro nejlepší čitelnost a ultraširové Multi View umožňuje užít si další obsah při hraní her. Televizory Samsung 2022 jsou vybaveny také cloudovou herní platformou s nejnižší odezvou Game Home, rychlým panelem se snadným přístupem ke cloudovému hernímu obsahu a jsou kompatibilní s nejrozšířenějšími herními ovladači.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.