VOJTĚCH KOVAŘČÍK / Únor 2017

Publikováno: 5. května 2017 | autor Redakce
Vojtěch Kovařčík

Ostravská alternativní galerie Nibiru uvedla v březnu výstavu fotografií s názvem Únor 2017. Kulturu, vzhled a dění v této galerii tvoří měnící se skupina lidí, kolektiv organizuje provoz a zajišťuje veškeré akce v rámci prostor klubu Jeden Tag a galerie Nibiru. Autorem vystaveného souboru emotivních fotografií je mladý a nadějný fotograf Vojtěch Kovařčík. Student druhého ročníku na Střední umělecké škole v Ostravě oboru Užitá fotografie a média představil velkoformátové fotografie svých deseti nejbližších přátel.

Vojtěch Kovařčík nám ke svému fotografickému dílu sdělil:

„Tento soubor nese název Únor 2017 z jednoho prostého důvodu. Zaznamenává totiž část mého já v tomto měsíci.

Na fotografiích můžete vidět mé přátele. Jsou to lidé, na kterých mi v tomto období záleželo nejvíce. A proto jsem k fotografování jejich portrétů přistoupil tak, abych co nejlépe černobílým obrazem vyjádřil jejich osobnost. Použil jsem dlouhou expozici, abych mohl zachytit delší okamžik, prostě to, co se v ten moment dělo, jací jsou. Před fotoaparátem jsem jim dal svobodný prostor, mohli dělat cokoli, na co se cítili. Neovlivňoval jsem jejich pohyb, ani myšlení. Tento soubor má tedy ve výsledku kolem stovky fotografií volně jednajících lidí, které jsem nijak nestylizoval. Jelikož jsem ale chtěl do portrétů přidat také svůj osobní autorský otisk, spojil jsem své přátele s něčím, co mám rád já, co je zase mé osobní – a to je abstrakce. Pomocí různých filtrů jsem spojil tři pojmy, které mám opravdu rád. Přátele, fotografii a abstrakci.

Dalším podnětem k mému fotografování těchto portrétů byl také můj pocit, že se mi tito lidé mohou v průběhu života někam “ztratit“, odcizit se, být ode mě daleko. A to je něco, co mě fascinuje. Budoucnost. A právě pro tu budoucnost jsem je zaznamenal právě teď takové, jací zrovna jsou, respektive byli v měsíci únoru.“

Vernisáž výstavy Únor 2017 proběhla dne 2. 3. 2017, uvedl ji galerista a kurátor této výstavy MgA. Michal Moučka, MgA. Tomáš Macíček, vedoucí oboru užitá fotografie a média na SUŠ Ostrava a autor fotografií Vojtěch Kovařčík. Vernisáž byla též spojena s autogramiádou portrétovaných lidí přímo na zeď galerie.

Více o Střední umělecké škole v Ostravě najdete zde.

Právě vychází
fv03-24-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.