Vladimír Kozlík a jeho žáci v Galerii Nová síň

Publikováno: 20. dubna 2022 | autor Redakce
jakub-amler-9904.jpg

„Per Universum“ neboli „Skrze vesmír“ byl název poslední samostatné výstavy a monografie Vladimíra Kozlíka. K lítosti všech se Vladimír na pomyslnou cestu vesmírem vydal krátce po svých šedesátých osmých narozeninách.

Od začátku svého pedagogického působení na střední škole Michael pozvedl obor fotografie do moderní podoby. Na katedře fotografie FAMU působil dvacet dva let a právě díky němu získala výuka tohoto oboru jasnou a profesionálně koncipovanou strukturu.

Až do 24. dubna můžete navštívit výstavu fotografií Vladimíra Kozlíka a jeho studentů v Galerii Nová síň.

Přestože byl sám zastáncem klasické fotografie, výrazně se podílel na plynulém přechodu k digitálním technologiím. Jeho zkušenost byla neocenitelná při přípravě prvních grantových projektů a především pak při akreditaci vyšší odborné školy, dnešní Akademie Michael. Stál rovněž u vzniku VŠKK a byl jejím prvním garantem a prorektorem.

dsc-9524.jpg

Jako většina pedagogů se rovněž docent Kozlík věnoval vlastní kreativní činnosti. Zabýval se výtvarnou a ilustrativní fotografií, s oblibou propojoval obraz, kresbu a text. Světlo využíval jako svůj výtvarný a skladebný princip v cyklech Vesmír v mém pokoji nebo Soukromé vesmíry. Zároveň ve své tvorbě koncipoval tematické okruhy a multiplikace jako například Horizonty, Prožitky, Vzpomínky nebo Asfaltové krajiny.

jakub-amler-9904.jpg

Zdánlivou každodennost s její pomíjivostí a malostí změnil prostřednictvím své fantazie na poetický svět. Jeho aktivity však fotografickou a pedagogickou činnost přesahovaly. Uspořádal řadu katalogů, kalendářů a zhruba 35 výstav jen v rámci působení na FAMU, na školách Michael, VŠKK a v různých uměleckých sdruženích.

anastassiya-vorobyeva-9909.jpg

Podílel se na 130 skupinových výstavách u nás, v Evropě i ve Spojených státech amerických. Své práce představil na více než dvaceti samostatných výstavách, věnoval se také autorským publikacím – za fotografickou publikaci Hovory s Chan-Šanem (1991) obdržel cenu Nejkrásnější kniha roku.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.