Vilém Žák – Rozhovor v březnovém vydání FotoVideo

Publikováno: 4. března 2019 | autor Redakce
fotovideo-03-2019--stranka-035---kopie.jpg

Tak tohle je taková má malá srdeční záležitost.
Viléma Žáka jsem potkal již několikrát uprostřed oblíbeného Křivoklátska. Vím, že tomuto kraji tak trochu dělám reklamu, ale on si ji opravdu zaslouží. A s ním i všichni, kteří ho rádi fotografují. Vilém je jedním z nich…
Otázky kladl: Rudolf Stáhlich,
odpovědi a foto: Vilém Žák, www.vilem-zak.cz

Moc vás zdravím, Viléme. Setkali jsme se už vícekrát, naposledy na vaší krásné výstavě Jak jsem potkal kytky v galerii CHKO Křivoklátsko ve Zbečně. Vy jste ale precizním fotografem mnoha žánrů. Vedle krásných makrofotografií, fauny a krajin fotíte hodně hudebníky, a dokonce i průmyslovou infrastrukturu. Který žánr vlastně děláte nejraději?
Vzhledem k tomu, že fotografování je pro mě zatím stále ještě spíše koníčkem než zaměstnáním, tak si každé focení svým způsobem užívám. Ale kdybych si musel vybrat, focení přírody by zvítězilo.

Hned zpočátku našeho rozhovoru se nemohu nezeptat: Čím? Jakou používáte techniku třeba u mnou oblíbených fotografií rostlin?
Používám Nikon D800 a D810, ze skel nejraději pracuji s Nikkor 105 mm/2,8G IF-ED AF-S VR Micro a 200 mm f/4D ED-IF AF Micro. Když za květinami letím do světa a jsem omezený váhou zavazadla, balím lehčí 60 mm f/2,8G ED AF-S Micro. Stativ používám Gitzo GT2531EX s kulovou hlavou GH2780QR. Je to skvělá kombinace, která mi umožňuje libovolné a hlavně stabilní nastavení aparátu. Samozřejmostí při fotografování rostlin je použití kabelové nebo bezdrátové spouště.

Viděl jsem i vaše snímky z Afriky…
Stejnou vášní je pro mě focení zvířat. Z tohoto pohledu je nedostižnou lokalitou Afrika. Je to poslední místo na Zemi, kde se člověk může potkat s velkými savci v takovém množství a s takovou druhovou pestrostí.

Nikdy třeba nezapomenu na první setkání s žirafou, když jsem si při výstupu na sopku Mt. Meru jen na chvilku „odskočil“ do křoví kousek od cesty fotit kapradiny (a samozřejmě se souhlasem strážce parku), nevím, kdo...

...

Celý článek si můžete přečíst v březnovém tištěném (nebo elektronickém) vydání časopisu FotoVideo!
Více z obsahu březnového vydání nadjete zde.

FotoVideo 03/2019, foto Ivan Mladenov

 


Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.