Vilém Heckel 100+1 – Lašské muzeum v Kopřivnici

Publikováno: 1. dubna 2019 | autor Redakce
plakat-vyrez-1000px.jpg

Horolezci, horolezkyně, horolezčata,ale také Vy všichni, kteří jste se kdy cítili být fotografy, dobrodruhy a milovníky romantiky. Lašské muzeum Vám všem připravilo zaslíbené jaro. Společně se Západočeským muzeem v Plzni se nám totiž podařilo uskutečnit výstavu, u níž je přívlastek ojedinělá doopravdy namístě. V příštích třech měsících se tak můžete těšit na výběr toho nejlepšího, co za svůj život vyfotografoval horolezec a fotograf Vilém Heckel.

Vilém Heckel se narodil v roce 1918 v Plzni. Většina z Vás jej bude znát jako vynikajícího horolezce a fotografa hor. Jeho tvorba však byla daleko rozmanitější, hory byly jen jejím pomyslným vrcholem. Heckel v průběhu života fotil krajinu (o Československu vydal několik knih), dělal reportáže a v neposlední řadě byl také jedním z našich předních reklamních fotografů. V tomto odvětví se zaměřoval především na průmysl, na jeho fotkách tak najdete motivy z těžkého průmyslu, z výroby automobilů a mnoha dalších oborů.

V loňském roce, při příležitosti stého výročí jeho narození, se Západočeské muzeum v Plzni rozhodlo toto výročí oslavit skutečně velkolepě. Společně s Vilémovou dcerou Helenou připravilo výstavu, která zmapovala celý jeho život a především samozřejmě jeho obrovské fotografické dílo. Výstava byla symbolicky nazvaná „Vilém Heckel 100“. 

A letos, tedy o rok později, se nám podařilo velkou část výstavy přesunout do Kopřivnice. V Lašském muzeu ji najdete rozdělenou do třech tematických celků. Začínat budeme horami, které si budete moci prohlédnout od 2. do 28. dubna. Na to navážeme od 30. dubna do 26. května fotografiemi z průmyslové výroby a celou výstavu pak ukončíme cyklem krajinářských snímků (od 28. května do 23. června). Kopřivnická výstava, navazuje na tu plzeňskou i svým názvem – bude se jmenovat „Vilém Heckel 100+1“. 

Milí přátelé, pokud tedy máte rádi krásné fotografie a zároveň se rádi necháváte okouzlit romantikou a dobrodružstvím, zveme Vás na vernisáž výstavy, která se uskuteční v úterý 2. dubna 2019 v 17 hodin v Lašském muzeu v Kopřivnici

Na jedinečné setkání s Vámi se těší kurátorka plzeňské výstavy Markéta Formanová, dcera Viléma Heckela Helena a také

Mgr. Pavel Dvořák
Lašské muzeum
Štefánikova 226/8
742 21 Kopřivnice
tel. 556 801 138mob. 725 853 458

cs-cz.facebook.com/pages/Lašské-muzeum

plakat-1000px.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.