Vídeňská galerie Belvedere bude prodávat Polibek od Gustava Klimta

Publikováno: 10. února 2022 | autor artmagazin.eu
3-nft-presentation-photo-ouriel-morgensztern-belvedere-vienna-0.jpg

Známá vídeňská galerie Belvedere například momentálně nabízí k prodeji svůj největší návštěvnický magnet – světoznámý obraz Polibek (Der Kuss) od Gustava Klimta. Nenabízí ovšem obraz vcelku, ale jeho unikátní digitální výřezy ve formě NFT.

Na světovém trhu s uměním se stále častěji objevují artefakty v digitální podobě, jejichž jedinečnost je zaručena prostřednictvím NFT tzn. nezastupitelných tokenů (non-fungible token). Tato digitální aktiva nejsou replikovatelná a jejich vlastnictví je zaznamenáno v tzv. blockchainu, což zaručuje jejich pravost.

Nejen renomované aukční síně, jako Sotheby´s nebo Christie´s, ale i tradiční výstavní instituce se postupně neváhají do obchodu s digitálním uměním zapojit.

3-nft-presentation-photo-ouriel-morgensztern-belvedere-vienna-0.jpg

Galerie v zámku Belveder, která kromě polibku vlastní největší sbírku děl tohoto slavného secesního malíře, nechala vyrobit digitální kopii jeho nejznámějšího obrazu z roku 1909 ve velmi vysokém rozlišení.

Kopii plátna, které v originálu měří 180 x 180 cm, pak rozdělila na 100 x 100 drobných dílků. Vzniklých 10 000 NFT je nyní na prodej za přepokládanou cenu okolo 1850 euro za kus. Každý kupující má garanci, že NFT budou v oběhu pouze jednou a nebude možné je zfalšovat ani okopírovat.

VÍCE NAJDETE NA ARTMAGAZIN.EU

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.