Vídeňská Albertina letos slaví 20 let od svého znovuotevření

Publikováno: 2. března 2023 | autor artmagazin.eu
cd-p-1058-r0010221albertina-scaled.jpg

Před dvaceti lety se nejvýznamnější rakouská galerie Albertina, kterou ročně navštíví až milión návštěvníků, dočkala modernizace a znovuotevření. Za tato dvě desetiletí nebylo v žádném muzeu na světě vystaveno více kreseb a grafik jako v Albertině.

Galerie se proto rozhodla i letošní jubilejní rok věnovat grafickým sbírkám, a to formou šesti výstav jak v samotné Albertině, tak i v nové budově galerie Albertině Modern.

Jednou z výstav, kterou by si fanoušci umění určitě neměli nechat ujít, je ucelená výstava věnující se historii a vývoji grafiky za posledních 500 let. Tu prezentuje výstava „Dürer – Munch – Miró. The Great Masters of Printmaking“, která nabídne pohled do počátků nových tiskařských technik ve středověku, od mědirytů a dřevorytů po lepty, mezzotinta a litografie a která bude návštěvníkům k dispozici až do 14. května 2023.

cd-p-1058-r0010221albertina-scaled.jpg

Pomyslnou druhou částí výstavy je pak výstava „Od Andyho Warhola po Damiena Hirsta. The Revolution of Printmaking.“, kterou návštěvníci naleznou v nové budově Albertiny Modern, a to od 24. února do 23. července 2023. Tato výstava se zabývá revolučními novinkami doby po roce 1960 a ilustruje všechny důležité milníky v grafice včetně sítotisku.

Jubileum neslaví pouze Albertina, ale i Picasso, na kterého samozřejmě vídeňská galerie pamatuje a připomíná si ho výstavou k 50. výročí od jeho úmrtí. Výstava, kterou bude možné od 17. března navštívit přímo v Albertině.

Více najdete na Artmagazin.eu

logo-artmagazin.png

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.