Václav Toužimský – Příběh (ne)obyčejného fotografa

Publikováno: 28. července 2022 | autor Redakce
liberec,-1968---vaclav-touzimsky.jpg

Liberecká legenda, řemeslný dělník fotografie, komerční a reportážní fotograf. Stejně jako dříve měli lidé svého rodinného lékaře či kněze, v Liberci Václav Toužimský plnil tuto roli jako téměř rodinný fotograf.

Fotil místní občany od kolébky až po pohřby, zaznamenával vítání občánků, školy, taneční, maturitní plesy, promoce a svatby. Nejednu libereckou rodinu doprovázel po generace. Málokdo při jeho vrozené skromnosti ví o tom, že je autorem ikonické fotografie, která zachytila padající dům po nárazu tanku na libereckém náměstí v době okupace v srpnu 1968.

-dsc8579.jpg

Jeho rodiče pocházeli z Roudnice nad Labem. Václav se narodil 8. května 1935 v Horním Růžodole v Liberci, kde na takzvaném Českém vrchu prožil i své dětství. Tato část Liberce, ohraničená z jedné strany restaurací U Vávrů a z druhé hostincem U Votočků, byla prý v tehdy převážně německy osídleném Liberci naprosto soběstačnou čtvrtí s kinem, uhlířstvím, knihtiskárnou, elektrem, školou a dalšími službami.

-dsc8278.jpg

V Horním Růžodole byla před II. světovou válkou na rozdíl od zbytku Liberce většina obyvatel české národnosti. Václavův otec pracoval jako střihač v textilní firmě a nebyl jako většina tamních Čechů za války odsunut do vnitrozemí. Malý Václav tak začal chodit do školy s německou výukou. Život v té době nebyl jednoduchý, pamatuje si, jak chodili sbírat popadané uhlí k železniční vlečce.

V sousedství jejich domu byl zajatecký tábor, kde byli vězněni Poláci, Francouzi, Rusové a Italové. Mohl je sledovat a komunikovat s nimi skrz plot. Mezi německými obyvateli měl i kamarády a pamatuje na jejich nucený odsun po válce a zabírání bytů a domů. Z války si tehdy devítiletý Václav vybavuje bombardování Drážďan na začátku roku 1945. Nebe bylo plné spojeneckých letadel a doprovázel je neutuchající hukot.

foto.jpg

Na druhý stupeň školy nastupoval po válce už s výukou českého a ruského jazyka. V dětství chodili na výlety do okolí, nejčastějším cílem byl blízký Ještěd a ještědský hřbet, Pláně, Obří sud na Javorníku, Císařský kámen a Dlouhý most. Pěší výlety kombinovali s...


Celý článek najdete v srpnovém čísle časopisu FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv08-22-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.