Václav Havel a jeho Antikódy

Publikováno: 29. listopadu 2022 | autor artmagazin.eu
cd-b-519--dsc0682-2-scaled.jpg

Dosud největší výstava Havlových Antikódů se při příležitosti oslav Dne boje za svobodu a demokracii otevřela 17. listopadu 2022 na pražské Bořislavce.

Typografické básně nazvané Antikódy psal Havel v 60. letech, jedná se o graficky i literárně pozoruhodná díla, někdy zábavná, jindy ironická až mrazivá. Na Bořislavce jich bude k vidění celkem 24, vytištěné budou na deskách o velikosti 160×220 centimetrů.

V tak velkém formátu bude nevšední poezie vystavena úplně poprvé. Desky s básněmi budou navíc svou strukturou a nažloutlou barvou připomínat originály, přesně jak je Havel v 60. letech napsal na psacím stroji.

cd-b-519--dsc0682-2-scaled.jpg

“Výstavu ke 33. výročí sametové revoluce jsme uspořádali, abychom připomněli, že hodnoty svobody a demokracie nelze považovat za samozřejmé. Uvedený postoj platí dvojnásob v době války na Ukrajině, která od počátku ukazuje, jak důležité je za ně bojovat. Osobnost Václava Havla symbolizuje boj za pravdu a neústupnost totalitě. Chtěli jsme obecně povědomý obraz překročit a ukázat prezidentovu méně známou tvář,“ uvedl Karel Komárek, jehož nadace KKFF výstavu pořádá spolu s Knihovnou Václava Havla.

Více najdete na Artmagazin.eu

logo-artmagazin.png

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.