Umělá inteligence má potenciál zlepšit náš vztah k práci. Vyplývá to ze studie HP

Publikováno: 19. dubna 2024 | autor Redakce
hp-wri-4.jpg

Společnost HP Inc. zveřejnila nová zjištění ze své studie Work Relationship Index, která po celém světě zkoumá vztah zaměstnanců k práci. Globální studie shrnuje odpovědi více než 15 600 respondentů ve 12 zemích.

Ukazuje, že vztah k práci je vyhrocený a očekávání zaměstnanců rostou. Prostředkem ke zlepšení by mohla být umělá inteligence (AI).

„Umělá inteligence představuje příležitost ke změně dynamiky naší práce, může vytvořit pozitivnější a produktivnější prostředí pro všechny,“ říká Kateřina Barbier, generální ředitelka společnosti HP pro Česko, Slovensko a Maďarsko. „Abychom podpořili větší pochopení a přijetí AI, musí vedoucí pracovníci převzít iniciativu, přesvědčit zaměstnance o potenciálu umělé inteligence, vzdělávat je a stát v čele její efektivní integrace.“

hp-wri-2.jpg

Vztah k práci je vyhrocený a očekávání rostou

Vztah k práci momentálně není ideální – jen 27 % znalostních pracovníků uvádí, že mají zdravý vztah k práci. Současně prudce vzrostla jejich očekávání, 58 % respondentů uvádí, že se za poslední tři roky zvýšila. Trend je patrný zejména v rostoucích ekonomikách, kde tuto zkušenost sdílí přes 70 % pracovníků, ve vyspělých ekonomikách je to pak zhruba 50 %.

Lidé si stále více uvědomují, že umělá inteligence může přispět ke zlepšení pracovního života. Většina vedoucích pracovníků a osob s rozhodovací pravomocí v IT vidí potenciál AI ve vyvážení pracovního a soukromého života. Podobně to vnímají i zaměstnanci, kteří se domnívají, že AI může zefektivnit úkoly a usnadnit jejich práci (75 % vedoucích pracovníků podniků, 58 % znalostních pracovníků).

hp-wri-7.jpg

Integraci umělé inteligence musí řídit vedení firem

Studie ukazuje, že je zapotřebí, aby vedoucí pracovníci podniků účinně informovali o výhodách umělé inteligence a vzdělávali zaměstnance v tom, jak ji začlenit do svých pracovních procesů. Mohou tak dosáhnout lepších obchodních výsledků, a zároveň posílit vztah svých zaměstnanců k práci. Průzkum dále ukázal, že přetrvává nejistota ohledně toho, jak nejlépe naplno využívat AI:

  • Dva z pěti (42 %) lidí si nejsou jisti, kdy umělou inteligenci na pracovišti použít
  • 41 % se cítí být nedostatečně vybaveno k využití plného potenciálu umělé inteligence ve své funkci

Vzhledem k tomu, že 73 % vedoucích pracovníků a 66 % znalostních pracovníků se vyslovilo pro řádné školení v oblasti AI, je zřejmé, že by firmy měly preferovat iniciativy zaměřené na zvyšování kvalifikace v tomto oboru.

hp-wri-4.jpg

„V neustále se vyvíjejícím pracovním prostředí, kde se firmy snaží dosáhnout maximálního zapojení a produktivity zaměstnanců, stejně jako o udržení jejich motivace, se strategická integrace umělé inteligence ukazuje jako vhodný základ pro transformaci,“ uzavírá Kateřina Barbier. Celou zprávu Work Relationship Index "AI in the Workplace" si můžete stáhnout zde.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.