Tři dekády. Institut tvůrčí fotografie 1990–2020

Publikováno: 22. července 2020 | autor Redakce
Tři dekády. Institut tvůrčí fotografie 1990–2020

Výstavu s názvem Tři dekády připravil Institut tvůrčí fotografie (ITF) Slezské univerzity v Opavě k 30. výročí svého založení a je výběrem nejlepších snímků studentů i čerstvých absolventů školy, mapujícím období let 1990–2020. Část expozice stihli v Institutu tvůrčí fotografie (ITF) připravit aktuálně a zařadit i fotografie, které vznikly během koronavirové pandemie.

Uměleckoprůmyslové museum v Praze – Dům U Černé Matky Boží, 19. 6. – 27. 9. 2020

Sumarizující výstava „3 dekády“ připomíná třicetiletou existenci jednoho z nejvýznamnějších domácích vysokoškolských učilišť fotografie. Za posledních deset let je to další z několika výstav, která se komplexně věnují výsledkům činnosti Institutu tvůrčí fotografie. V roce 2011 se na celkem dvanácti místech (Brno, Praha, Oxford, Kolín n. Rýnem, Bratislava ad.) konala přehlídka „Opavská škola fotografie“ s podtitulem „Dvacet let Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě“.

V roce 2015 se pak podařilo navázat s dalším výstavním projektem „25 let Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské Univerzity v Opavě“. Z řady přehlídek na zahraničních festivalech a v předních muzeích a galeriích vynikaly školní expozice na festivalu Transphotographiques v Lille a v galerii Frankfurt Foto Forum ve Frankfurtu nad Mohanem, obě uskutečněné v roce 2018. Velká výstava Made in Opava loni představila v Muzeu historie Katovic práce několika desítek polských studentů a absolventů. Současná výstava „3 dekády“ koncepčně navazuje na předchozí bilance a přináší ve dvou expozičních blocích jak aktuální výběr ze studentských prací, tak také připomíná úspěšné absolventy, kteří se již etablovali v uměleckém provozu. Širší pohled dotváří ještě dvě projekce s díly dalších studentů3 a „nezapomenutelných“ absolventů.Tři dekády. Institut tvůrčí fotografie 1990–2020

Vystavená fotografická díla zachycují rozmanité osobní výpovědi autorů, kde hlavní roli nehraje styl nebo téma, ale hlavně osobitost a kvalita fotografií. „Vybírali jsme ty nejlepší práce především současných studentů a absolventů, z nichž mnozí sbírají významná ocenění i v zahraničí,“ říká Vladimír Birgus, dlouholetý vedoucí Institutu tvůrčí fotografie (ITF) v Opavě, který je sám uznávaným fotografem a propagátorem české fotografie po celém světě.

Tři dekády. Institut tvůrčí fotografie 1990–2020

Část expozice je velmi aktuální a představuje různé soubory, které vznikly během současné koronavirové pandemie. Peter Korček zachycuje v cyklu Tiché město přízračně vylidněné ulice, nákupní centra a nábřeží Bratislavy. Ivo Žídek a Jan Langer v souboru Životy pod rouškou zkombinovali portréty lidí s rouškami s texty ukazujících jejich zážitky ze smutné doby. A Roman Vondrouš ve svých nápaditě komponovaných fotografiích ze současného života v Praze skvěle uplatnil sugestivní hry světel, stínů a barev.

 

Na výstavě se objeví například cyklus Resonance Krystyny Dul, sugestivní barevné portréty Hany Connor a Filipa Jandourka, zachycující bangladéšské venkovany, hledajících práci v přelidněné metropoli Dháce či portréty lidi nejrůznějších společenských vrstev, profesí a životních stylů z polských vesnic od Jacentyho Dedka. Soubor aranžovaných skupinových portrétů Náplavy od Marka Matuštíka zachycuje život rodin, které se přestěhovaly z Prahy na venkov do domů se zahradami a bazény. Inscenovanou fotografii pak reprezentuje třeba Jan Pecháček: ve svém cyklu Pakul vytvořil reminiscence dob, kdy v pražském Paláci kultury probíhaly monstrózní komunistické sjezdy.Tři dekády. Institut tvůrčí fotografie 1990–2020

Dům U Černé Matky Boží

Ovocný trh 19, Praha 1

+420 725 038 628

Otevírací doba

úterý až neděle 10–18 hodin

pondělí zavřeno

 

 

Už máte červencové vydání časopisu FOTOVIDEO? Je velké a jeho ambicí je uspokojit všechny, kteří si ho koupí nebo předplatí:

Tak si prohlížejte, čtěte, čerpejte informace a účastněte se soutěže Fotograf roku!Červencové FOTOVIDEO

Vyberte si z červencového vydání časopisu FotoVideo:

FOTÍME SPORT: MICHAL ČERVENÝ

Chcete poznat, jak se fotí cyklistika s nápady?

MINIFOLIA: DENČA MOTÁČKOVÁ A RADEK LAVIČKA

Specialisté tématu měsíce soutěže Fotograf roku

INSPIRACE: KRAJINAMI JANA ŠMÍDA

Nenechte si ujít dokonalé fotografické obrazy

GITZO INSPIRUJE: LOCKDOWN MARTINA SIDORJÁKA

„Fotografování je můj život. Nemohl bych bez něj být.“

TECHNIKA: POKRAČUJEME VE VELKÉM TESTU FILTRŮ

Zrodila se nám docela zajímavá překvapení

TECHNIKA: SONY ZV-1 JE KAMERA I KOMPAKT

Testovali jsme novinku pro vlogery a blogery a pro všechny…

FOTOGRAF ROKU: TÉMA: MOTORKY, AUTA, STROJE

Výsledky jsou jasné! Kdo byl v tomto tématu nejlepší?

S naším předplatným opravdu ušetříte, a ještě k němu dostanete dárek dle vašeho výběru zdarma!

Předplaťte si nás, jde to velmi rychle a můžete si vybrat, zda po jednom či dvou či třech či šesti či dvanácti výtiscích, či… jak se vám to bude líbit

Vybírejte si například na:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

https://www.send.cz/casopis/779/foto-video

https://foto-video.magaziny.cz/

https://predplatit.cz/detail/foto-video/200/

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetřete s námi!

 

Červencové FOTOVIDEO

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.