Tomáš Berger o fotografii a restaurování

Publikováno: 18. července 2016 | autor Redakce
Tomáš Berger

"Fotografovat jsem začal prakticky již na střední grafické škole, kde jsem byl sice posluchačem restaurátorské specializace, ale naše třída byla spojená se studenty fotografie."

V červencovém FotoVideo najdete vyprávění Tomáše Bergera o svých začátcích fotografování a o spojení fotografie s restaurováním.

"Součástí studia byly i fotografické hodiny, kde nás prof. Boloňský učil dokumentovat naši restaurátorskou práci." vypráví Tomáš.

"Restaurování je v České republice organizováno podle oborů, já pracuji v malířství, kam spadá nástěnná malba v kostelích, zámcích a radnicích, tedy historických budovách, a závěsný obraz, který se zpravidla opravuje v ateliéru. Ateliérem mi prošla řada významných děl a také děl vzácných a drahých. Drahých říkám proto, že jsou to díla často vydražená v aukcích za miliony - díla Zrzavého, Kremličky, Kupky nebo Toyen. Obrazy přinášejí soukromí sběratelé a zástupci institucí, kteří je vydražili a plně si uvědomují jejich cenu a ptají se mě, na kolik mám pojištěný ateliér. Na druhou stranu jsem restauroval díla významná - Škrétovy obrazy z pražských kostelů, díla Stevensova, nalezl a restauroval jsem Opočenskou desku - českého Bosche, zkoumal jsem oba Tizianovy obrazy v Čechách. Již více než deset let se starám o Muchovu Slovanskou epopej, kteoru tedy do ateliéru pro její velikost nedostanu, ale s týmem blízkých restaurátorů jsme opravovali šest Muchových nadměrných pláten a také organizovali jejich přesun a instalaci v Praze."

Celý článek nejen o práci restaurátora, ale také o trpělivosti fotografa a používaném vybavení  najdete v červencovém FotoVideo.

FotoVideo 7/2016

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.