STEVE McCURRY, Photographer / Výstava slavného fotografa v Praze

Publikováno: 4. srpna 2016 | autor Redakce
Steve McCurry

Česká federace fotografického umění (ČFFU) pořádá výstavu ikony světové fotografie pod názvem “Steve McCurry, Photographer” od 5. září do 2. října v Ambitu kláštera Panny Marie Sněžné na Jungmannově náměstí.

Tvorba Steva McCurryho, autora ceněného odbornou i laickou veřejností, se podruhé představuje po roce v Praze. Výstavní soubor obsahuje 107 velkoplošných fotografií, mezi kterými jsou vítězné snímky z World Press Photo i dalších prestižních soutěží. Expozici dominuje autorův nejznámější snímek - portrét „Afghánská dívka”.

Steve McCurry je více než 30 let jednou z nejuznávanějších osobností současné fotografie. Narodil se ve Philadelfii ve státě Pennsylvania. Než začal McCurry pracovat pro noviny, studoval kinematografii na Pensylvánské státní univerzitě. Zlom v jeho kariéře nastal v roce 1979, kdy se za pomoci uprchlíků z Pákistánu dostal do rebely kontrolovaného Afghánistánu těsně před sovětskou invazí. Později, když se s plnovousem a v přestrojení vynořil zpět na druhé straně hranic, měl na sobě domorodý oděv, ve kterém skrýval zašitý film. Byl to právě tento filmový svitek, který obletěl svět a poprvé ukázal afghánský konflikt v plné šíři. McCurry získal za tuto reportáž Zlatou medaili Roberta Capy.

Jeho nejslavnější fotografií je nepochybně „Afghánská dívka”, portrét, přezdívaný „Mona Lisa Východu”, který se po otištění na titulní straně časopisu National Geographic stal nejslavnějším snímkem své doby. Amnesty International dlouho prostřednictvím této fotografie upozorňovala na situaci v zemích třetího světa.

Charakteristické pro jeho tvorbu je, že nezobrazuje pouze „krajinu války”, ale lidské osudy na jejím pozadí. Tváře, které v nestřeženém momentu otevírají pohled do lidské duše.

„Většina mých fotografií je zaměřená na lidské osudy, hledám ten nestřežený moment, kdy se lidská duše pootevře a její pocity jsou otištěny ve tváři člověka“.

Fotografie Steva McCurryho patří k významným dílům nejprestižnějších světových sbírek moderního umění a byly mnohokrát vystavovány na různých kontinentech. Steve McCurry získal nespočet ocenění, mezi jinými v roce 1984 Magazine Photographer of the Year a v tomtéž roce se stal čtyřnásobným vítězem v soutěži World Press Photo. Je držitelem řady humanitárních ocenění. V roce 2013 mu byl Ministerstvem kultury Francie udělen rytířský titul „Knight of the Order of Arts and Letters”. V minulém roce získal Cenu za celoživotní dílo a zejména za velký a stálý přínos světové umělecké fotografii, tu mu udělila londýnská Královská fotografická společnost u příležitosti stého výročí svého založení.

STEVE McCURRY, Photographer

Datum výstavy: 5. 9. – 2. 10. 2016

Galerie: Ambit kláštera Panny Marie Sněžné na Jungmannově náměstí

Otevírací doba: denně 10.00 – 19.00

Vstupné: plné: 160 Kč, snížené: 60 Kč, děti do 7 let zdarma

Kurátor: Garik Avanesian

Na výstavě bude k dispozici katalog v českém a anglickém jazyce a autorovy knihy, bude promítán film o autorově tvorbě.

Pořadatel výstavy: Česká federace fotografického umění (ČFFU) je nezisková organizace, která od roku 2005 podporuje a rozvíjí fotografické umění v České republice a prezentuje českou fotografii na světových soutěžích a u mezinárodních organizací. (www.cffu.cz)

Více informací: www.mccurry.cz

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.