Stálá expozice – Československá fotografická technika do roku 1970

Publikováno: 26. ledna 2020 | autor Redakce
galerie4-stala-expozice---kopie.jpg

Výstava věnovaná 180. výročí ohlášení vynálezu fotografie v roce 1839.

Část chebské Galerie 4 nabízí stálou expozici letitých přístrojů, kde najdete i Flexaret, ale také tuzemskou značku. Vystaveny jsou přístroje, ale také i prospekty a propagační materiály k fotoaparátům. Přístroje pochází se soukromých sbírek.


Ve dvacátých letech minulého století došlo k rozvoji nových technologií v oblasti negativních materiálů, které nahradily do té doby používané skleněné desky. Nové negativní materiály byly lehké, ohebné a levné. To vedlo ke zmenšení do té doby vyráběných dřevěných fotoaparátů.


V roce 1884 vyrobil George Eastman první fotografický film, čímž zbavil fotografy nutnosti nosit s sebou těžké skleněné fotografické desky a jedovaté chemikálie.

V roce 1888 uvedla Eastmanova firma Kodak první filmový fotoaparát a o rok později vznikl první plastový film, vyrobený z vysoce hořlavého nitrátu celulózy. Právě z důvodu hořlavosti byl v roce 1908 firmou Kodak představen acetátcelulózový film.


galerie4-stala-expozice.jpg

Filmy si ve světě fotografie zachovaly dominantní postavení až do počátku 21. století, kdy vedly pokroky v digitální fotografii konzumenty k odklonu od filmu.

V tehdejším Československu se mezi průkopníky sériově vyráběných fotoaparátů řadí Emil Birnbaum, který zakládá firmu již v roce 1903 v Dolním Maxově a Doksanech. Vedle něj vznikají firmy bratří Bradáčů, firma Václav Kolář, Odon Keyzlar a další. Fotoaparáty převážně vlastní konstrukce měly řadu technických patentů a svědčí o umění tehdejších konstruktérů. Vznik dalších podniků přinášel prudký rozvoj amatérských i profesionálních aparátů.

Následkem Mnichovské dohody se společnost Optikotechna Přerov musela vzdát vojenských zakázek a začít hledat civilní výrobní program. Proto v roce 1939 převzala od továrny bratří Bradáčů výrobu fotografických přístrojů Autoflex a Flexette.

Na výstavě jsou k vidění také fotografie Ludvíka Dvořáčka (1895 - 1972), který vystudoval Vysoké učení technické v Brně a Akademii výtvarných umění v Praze u profesorů Augusta Brömse a Maxe Švabinského. Upravoval bibliofilské edice a ilustroval časopisy. Podnikl studijní cesty do Dalmácie, Německa a Švédska.

 

Galerie 4 – galerie fotografie
příspěvková organizace Karlovarského kraje
Františkánské náměstí 30/1350 02 Cheb

Otevřeno:
ÚT–NE 10–17 hodin
www.galerie4.cz

Více si můžete přečíst zde (a také zde najdete video Českého rozlasu, Karlovy Vary).

 


Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.