Sandra Wija – Barvy miluji!

Publikováno: 31. srpna 2022 | autor Redakce
pf-2022.jpg

V minulém vydání jsem vám slíbil, že se budeme společně věnovat spoustě dalších zajímavých fotografických žánrů a podžánrů, ve kterých může řada z nás naplno uplatnit svou kreativitu. Mnozí autoři navíc často spojí své fotografování s jiným zajímavým koníčkem či prací. V průběhu žhavého léta mě zaujala skvělá práce fotografky, jejíž snímky jsou nádherně osvěžující. Jsem zvědavý, co jim řeknete.

Sandro, navštěvujete kurzy Centra FotoŠkoda, fotíte poutě, zmrzlinu, ale jak jste začínala s focením, co vás k tomu přimělo?

Začínala jsem před třemi lety a přiměla mě k tomu vlastně náhoda, resp. zmrzlina. Věřím ale, že ta náhoda navázala na nějakou moji predispozici, neboť k fotce jako takové jsem měla vztah asi odjakživa.

banan-vegan.jpg

Před třemi lety jsme ve firmě Crème de la Crème, která vyrábí a prodává zmrzlinu a v níž má naše rodina podíl, potřebovali někoho na fotografování zmrzlin pro sociální sítě. Společnost byla mladá a moc peněz neměla, takže profesionálního fotografa si pro tyto účely dovolit nemohla. Tím se otevřela příležitost, abych se tím fotografem stala já. Měla jsem nulové zkušenosti, nicméně jsem cítila, že si tuto příležitost nesmím nechat ujít.

Dohodli jsme se, že nejdříve budu dělat ty jednodušší věci jako mobilovky a stories a že budu zpočátku pracovat zadarmo a vše se naučím cestou. Potřeba naplnit očekávání firmy a mé obavy, abych nezklamala, byly pro mě velmi silným motorem. Fotografii jsem začala intenzivně studovat a focení věnovala veškerý volný čas. Nyní fotím již pro Crème de la Crème všechno, co je potřeba, tedy nejen pro sociální sítě, ale i fotky pro časopisy nebo reportáže z akcí.

jaro.jpg

Co se týče té mé predispozice, dobrá fotka mě bavila vždycky. Vždycky mě přinutila zastavit se a zadívat. Fotografie vnímám stejně silně, možná i silněji než texty, které doprovázejí. Celé dětství jsem také mohla sledovat dědu, který byl vášnivý amatérský fotograf. Fotil na Flexaretu, a když se mu podařil dobrý snímek, cítila jsem z něj radost, která byla nakažlivá.

Doma jsme také vždycky nějaký foťák měli a fotili. Na vysoké škole jsem si z první výplaty za brigádu koupila kompakt od Pentaxu a fotila s ním, takže si myslím, že k focení jsem měla vztah odjakživa. Potřeboval jen probudit a dostat příležitost, aby se rozvinul.

11.jpg

Dnes, po třech letech intenzivního focení, si už neumím představit, že bych s fotografováním měla přestat, případně že bych se mu měla věnovat s menší intenzitou. Naopak, chci se dále rozvíjet a zkoušet. Postupem času jsem vedle zmrzliny začala fotit i jiná témata a žánry. To mě baví také, někdy dokonce více než focení zmrzliny. Tak jsem se dostala k luminografii, reportáži či modelkám.

Evidentně vás baví barvy, barevnost, vše, co digitální fotografie umožňuje. Na která fotografická témata se tedy nejraději zaměřujete?

Barvy miluji. Od toho se asi odvíjí i má vášeň pro malování světlem. Jinými slovy, jedna z oblastí, co mě hodně baví, je luminografie. Když jsem ji viděla poprvé, byla jsem ohromená. Hned jsem věděla, že se to chci naučit také. Mám ráda práci s dlouhým časem, noční fotky, kreativní techniky jako panning, zoomování při expozici, multiexpozice nebo používání netradičních pomůcek, jako je kouř, barevné gely nebo suchý led.

10.jpg

Nedá se ale zároveň říct, že bych byla nějak vyhraněná. Zatím se nestalo, že by mě nějaký žánr, který jsem vyzkoušela, vysloveně nebavil. S jistou nadsázkou lze dokonce říct, že když...


Celý rozhovor najdete v záříjovém čísle časopisu FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv09-22-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.