Samsung představil prototyp toalety nového typu

Publikováno: 7. září 2022 | autor Redakce
reinvent-the-toilet-2013-600px.jpg

Společnost Samsung Electronics představila nový projekt ve spolupráci s nadací manželů Gatesových. V rámci výzvy Reinvent the Toilet (Toaleta nového typu) společně vytvořili prototyp bezpečného záchodu k domácímu využití.

Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT), výzkumné a vývojové centrum společnosti Samsung Electronics, spolupracuje na toaletě nového typu s nadací manželů Gatesových už od roku 2019. Nedávno obě organizace dokončily vývoj základních technologií, na kterých má záchod fungovat, a úspěšně vyrobily a otestovaly jeho prototyp.

image-4.png

Dnešní prezentace projektu se uskutečnila v sídle SAIT v korejském Suwonu a zúčastnili se jí vysocí představitelé obou společností. Za SAIT byl přítomen prezident a ředitel centra Gyoyoung Jin. Za Bill & Melinda Gates Foundation se zúčastnili členové sekce pro hospodaření s vodou, ochranu zdraví a hygienu – zástupce ředitele Doulaye Kone a vrchní programový manažer Sun Kim. Mezi další přítomné patřili externí poradce nadace Gatesových Yong Chae Lee a další zaměstnanci SAIT.

Místopředseda správní rady Samsung Electronics Jay Y. Lee se s Billem Gatesem, spoluředitelem nadace Bill & Melinda Gates Foundation, osobně setkal 16. srpna. Hovořili spolu o zamýšlených výsledcích celého projektu i o svých představách ohledně globálních sociálních iniciativ. Na této schůzce Bill Gates představil filantropickou vizi a dlouhodobé iniciativy nadace a místopředseda Lee vyjádřil odhodlání použít technologii Samsung při řešení problémů, kterým současné lidstvo čelí.

meeting.jpg

Až se projekt rozběhne na běžné komerční bázi, hodlá Samsung nabídnout bezplatné licence k projektovým patentům rozvojovým zemím. Zároveň bude i nadále s nadací Bill & Melinda Gates Foundation spolupracovat formou konzultací, aby se společně vyvinuté technologie mohly prosadit v sériové výrobě. Obě organizace budou společně hledat partnery, kteří upraví provedení tak, aby sériové výrobě lépe vyhovovalo, a následně technologii dovedou do komerční fáze.

Během tříletého výzkumu a vývoje se institut SAIT věnoval především základnímu provedení toalet a vývoji modulární technologie, což bylo základem úspěšného vývoje prototypu k domácímu využití. Toaleta je šetrná k přírodním zdrojům a umožňuje čištění odpadní vody, proto vyhovuje požadavkům nadace Bill & Melinda Gates Foundation na komerční využití záchodu nového typu pro domácnosti.

20220828d10d2844cf75f233d-th-1024x0.jpg

Mezi základní technologie vyvinuté společností Samsung patří tepelné zpracování a bioprocesy, které ničí patogeny v biologickém odpadu a upravují odpadní vodu i pevný odpad tak, aby byly bezpečné pro životní prostředí. Vyčištěnou vodu lze v kompletním množství recyklovat. Pevný odpad se chemicky dehydruje, usuší a spálí na popel, kapalný odpad se zpracovává biologickým čištěním.

Výzvu Reinvent the Toilet Challenge vyhlásila nadace manželů Gatesových v roce 2011. Cílem je vývoj převratné toaletní technologie, která by dokázala bezpečně a efektivně zpracovávat odpad z toalet v domácnostech.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) a UNICEF je zhruba 3,6 miliardy lidí nuceno využívat hygienicky nevyhovující sociální zařízení. V důsledku toho umírá ročně půl milionu dětí pod pět let na střevní choroby, způsobené problémy s přístupem k čisté vodě a nedostatečnou hygienou.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.