S Markem Sojakem nejen o přínosu AI v produktech společnosti HP

Publikováno: 29. dubna 2024 | autor Redakce
23c2--hp-spectre-x360-16-inch-2-in-1-laptop-pc-laptop-nightfall-black--lifestyle3.jpg

Název Markovy pozice v česko-slovenském zastoupení společnosti HP si asi nikdy nezapamatuji – zní takto: Marketing manager CEP ECE & CZ/SK Lead.

Tohoto stále usměvavého chlapa, kterého potkávám už léta nejen na velkých tiskových konferencích v krásném showroomu v nejvyšším patře jedné z těch moderních kancelářských budov na pražské Pankráci, jsem se konečně po dlouhé době naší spolupráce mohl zeptat…

p00016862-23q3-m27rataash-wired-day02-set04-lifestyle3041-v3-rgb.jpg

Pojďme, Marku, trochu proniknout do historie: HP v České a Slovenské republice působí už téměř dvacet let, jestli se nepletu. Jak se její působení na našich trzích vyvíjelo?
Historie Hewlett-Packardu se začala psát v roce 1939, kdy zakladatelé Bill Hewlett a Dave Packard s počátečním kapitálem 538 dolarů navrhli ve slavné garáži v Silicon Valley první produkt model 200A audio oscillator a jejich prvním zákazníkem se stal Walt Disney Studios.

V Čechách a na Slovensku působíme jako HP Inc. od roku 2015, kdy se společnost Hewlett Packard rozdělila na HP Inc. (ve které působím v pozici marketingu) a Hewlett Packard Enterprise. HP Inc. se zaměřuje především na oblast personal systems, tiskáren a workforce solutions & services, zatímco Hewlett Packard Enterprise, jak již napovídá název, na řešení hardwaru – třeba servery, software a technologické služby.

hp-indigo-q4y21-keyvisual-a-1001-v04-.jpg

Jste obrovskou světovou firmou se širokou paletou elektronických produktů a souvisejících služeb. Lze nějak krátce popsat, co vše v ČR a SR aktuálně nabízíte?
Nabídka se s časem vyvíjí jako reakce na vývoj trhu nebo potřeby zákazníků, obecně ji můžeme rozdělit na tři oblasti:

1. Personal systems – široké portfolio počítačů (pro firmy, běžné použití, hráče, profese vyžadující výkon) a příslušenství (např. monitory, klávesnice, myši, batohy, herní příslušenství a komplexní portfolio produktů pod značkou HP POLY – sluchátka, kamery, komplexní řešení pro videokonference v zasedačkách) a širokou nabídku služeb a řešení pro firemní zákazníky (např. HP Wolf Security, HP Anyware a další).

2. Print solutions – portfolio tiskáren pro firmy nebo na domácí využití s navazující nabídkou služeb (např. tisk formou služby pro firmy, tzv. managed print services, nebo služba předplatného HP Instant Ink). Historie nejznámější řady HP LaserJet začla v 70. letech.

3. 3D a velkoformátový/průmyslový tisk – tyhle produkty nejsou tak vidět, ale pokroky v oblasti 3D tisku jsou obrovské.

hp-wri-6.jpg

Tím jsme se dostali k letošnímu roku a novinkám v nabídce HP Inc. Které konkrétní bys našim čtenářům rád doporučil?
Zaměřil bych se podle toho, co je baví. Pokud rádi hrají hry stejně jako já, tak nejnovější notebook HP OMEN Transcend 14, monitor stejné značky a příslušenství HyperX. Osobně si ještě nedokážu představit domácnost bez multifunkční tiskárny – sám rád tisknu fotky a doporučuji řadu HP ENVY Inspire.

Ano, všemi novinkami se prolíná nejen špičková kvalita a vysoká užitná hodnota, ale i současný fenomén AI. Jak a kde se nejvíce projevuje ve vašich produktů vliv a zapojení AI?
Tohle je pro nás téma a novinek máme hodně. V průběhu dubna představíme celou novou generaci notebooků pro firmy – řadu HP EliteBook G 11, které označujeme jako AI PC a budou mít nové procesory s NPU. Nebo nové produkty HP POLY Studio pro videokonference využívají AI pro optimalizaci kvality obrazu a zvuku. Nejvíc viditelný přínos AI v oblasti hardwaru je aktuálně v kategorii pracovních stanic, jinak jsme v podstatě na začátku nové éry.

23c2--hp-spectre-x360-16-inch-2-in-1-laptop-pc-laptop-nightfall-black--lifestyle3.jpg

Vezmu to malinko s nadsázkou: příště tento rozhovor za nás udělá umělá inteligence nebo rovnou vymyslí nové produkty a představí nám je? Pojďme se ale vrátit ještě k tobě a tvé práci – jaké tě čekají aktuální úkoly? Z jaké práce jsem tě vyrušil?
Nemyslím si, už nyní to pro mě je (od února využívám Copilot v aplikacích Microsoft Office 365) a bude skvělý pomocník. Aktuálně mi pomáhá s rutinními úkoly, dokáže rychle a komplexně pracovat, protože objem dat v neuronové síti je obrovský a pořád roste. Pořád experimentuji, jak správně zadat prompt, abych dostal co nejrelevantnější odpověď. AI máme již několik let v mobilech, autech atd.

Na závěr osobně: co děláš ve volném čase, když nějaký náhodou najdeš?
Miluj pohyb a přírodu. Ve městě si užívám kavárny, gastro a ruch, ale vyrůstal jsem v nádherném prostředí Nízkých Tater a v rámci časových možnosti lyžuji a běhám.

Děkuji za rozhovor a přeji hodně štěstí v osobním i pracovním životě.
Já děkuji a přeji pevné zdraví.


Celý článek najdete v květnovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv05-24-obalka-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.