Skřeti obsadili Špilberk

Publikováno: 12. října 2017 | autor Redakce
Kmen Snaga

Divoké skřety z kmene Snaga a jejich (ne)kulturu teď mohou poznat návštěvníci na hradě Špilberku. Výstavu Jeden kmen pořádá Muzeum města Brna ve spolupráci se stejnojmenným brněnským fantasy projektem. Velkolepá fotografická výstava začne netradičně – místo obvyklé vernisáže připravili organizátoři rovnou jednodenní open-air fantasy festival.

KDY A KDE:

Jeden kmen festival: 23. září 2017, od 12:00

Jeden kmen výstava: 23. září 2017 -11. února 2018

Od 9:00 - Do 17:00

Gotický Sál/ Hrad Špilberk/BRNO

Lidé je označují jako skřety, sami sebe ale ve svém jazyce nazývají „uruki“. V povědomí lidí jsou to zlé bytosti z příběhů J. R. R. Tolkiena. Jak ale žijí? A jsou skutečně tak strašliví? To zjistí návštěvníci Špilberku na výstavě Jeden kmen, kterou zahájí velký festival. Na jeho programu je otevření výstavy v gotickém
sále, šamanské věštby, skřetí turnaj v bojové aréně nebo koncerty. Na velkém nádvoří Špilberku zahraje Trolíla, Vintage Wine, Postcards from Arkham, Deloraine a také skřetí kapela Jeden kmen. Chybět nebude ani občerstvení – od grilovaných specialit přes vegetariánské pokrmy až po pití.
Brněnský výtvarný fantasy projekt Jeden kmen vychází z reálií Tolkienových knih, vytváří ale vlastní, do detailů propracovaný svět skřetů z kmene Snaga, mezi které teď mohou lidé vstoupit. Projdou se táborem tohoto jednoho skřetího kmene a poznají, jak bojovný a tajuplný život „uruki“ vedou.
Naturalisticky ztvárněná výstava plná fotografií, rekvizit i zvuků nadchne všechny milovníky fantasy a sci-fi literatury nebo her a larpů. „Jsou tu skřetí obřadní hole, korouhev, totemy nebo sošky démonů. Všechno je vyráběné ručně. Stojí tu i obří pohřební hranice – právě u ní lidé zakusí skřetí zásvětí a stanou se svědky tajemných rituálů nebo pohřbu šamana,“ přibližuje kurátor a historik Muzea města Brna Ctibor Ostrý. Expozice není pouze vizuální. Vedle fotografií a spousty předmětů v ní temnou atmosféru skřetího kmene působivě dokreslují ruchy a autorská hudba. I zvuková stránka výstavy je dílem projektu Jeden kmen. Ten kombinuje fotografie, hudbu, příběhy a digitální umění ve webovém prostředí, aby vytvořil ucelené univerzum kmene Snaga. „Ve výstavě je i projekce nebo obrazovka s virtuální realitou, která postupně vznikala od roku 2010. Lidé se skrze ni seznámí s příběhy jednotlivých členů kmene nebo si zahrají počítačovou hru, v níž zkusí přemoct několik skřetů,“ vypráví kurátor Ostrý. Sám je aktivním členem Jednoho kmene. Vyvrcholením práce celého projektu je právě výstava na hradě Špilberku. V činnosti Muzea města Brna se výstava Jeden kmen docela vymyká, proto ji místo vernisáže zahájí zmíněný fantasy festival
v sobotu 23. září. Výstava v gotickém sále na hradě Špilberku pak bude otevřená až do 11. února příštího roku.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.