Ostravská periferie - výstava fotografií Pavla Pětroše

Publikováno: 20. února 2017 | autor Redakce
Pavel Pětroš

Nenechte si ujít výstavu fotografií Pavla Pětroše v Galerii V pasáži Knihovny města Ostravy.

OSTRAVSKÁ PERIFERIE - VÝSTAVA FOTOGRAFIÍ PAVLA PĚTROŠE

2.3. - 30.4. 2017

Galerie V pasáži Knihovny města Ostravy

ul.28. října 2, 702 00 Ostrava

Více najdete zde

Pavel Pětroš

Narozen v roce 1980 ve Frýdku-Místku. Věnuje se převážně dokumentární fotografii. Své fotografie vystavuje na různých fotografických serverech na Internetu. Souběžně s výstavou "Ostravská periferie" jsou od února jeho fotografie k vidění na společné výstavě "Bez konstruktivních závěrů" v polské Wroclavi.

Jan Dobrovský o výstavě

Potkal jsem Pavla Pětroše před pár lety ve virtuálním světě Internetu a hned jsem věděl, že je to talent. Nebylo těžké to rozeznat. Mezi miliony fotografií vytvořených efektními počítačovými programy, hromadami kýče a klišé všeho druhu, čněly ty Pětrošovy fotky nad ostatními jako Mount Everest. Byly to tehdy obrázky většinou městské krajiny opuštěné lidmi, avšak lidmi citelně poznamenané. Byly to fotografie vyprávějící o poezii tam, kde by ji málokdo čekal. Vyprávění o místech, která se dají vidět různě: Buď jako obrazy starého haraburdí, nebo naopak jako lekce z výtvarného vidění souvislostí času a prostoru, které často míjíme bez povšimnutí a o hodně přitom přicházíme. Byl to fotograf, Pavel Pětroš, který ta místa objevil, a bez patosu a přehánění z nich svým fotoaparátem udělal výtvarný artefakt.

Sleduji Pětrošovu práci od té doby zvědavě a s nadšením. Vidím, jak se postupně přibližuje k člověku, kterého zobrazuje čím dál častěji a čím dál z větší blízkosti a mám radost, že se z fotografa obdivuhodně hlubokých kompozic zponenáhlu stal dokumentarista. Dokument v české fotografii, to je světový pojem. Konkurence velkých jmen je nepřhlédnutelná. Přesto náš fotograf našel odvahu pustit se do práce v tomto nelehkém žánru a soudím, že uspěl na jedničku.

Aby byla fotografie fotografií s velkým F, musí vyprávět příběh. Příběh, který diváka zaujme, strhne, vzruší. Není jediná na této výstavě, která by tuto podmínku nesplnila. Dívám-li se na ty obrázky z okraje města, vidím životy těch lidí, kteří tu žijí. Pohled na ně je laskavý a plný pochopení. Jejich osudy jsou zobrazeny s pokorou k jejich údělu a bez pokusu o vlezlou agitující interpretaci. Postavy přicházejí a odcházejí v jejich vlastním světě, do kterého za nás vstoupil náš fotograf a dovolil nám také nahlédnout. Dívejte se, říká a je zvědavý, jestli ucítíme ten zvláštní neklid, který on do těch fotografií nenápadně vložil. A my, pokud chceme, to mrazivé napětí s ním sdílíme.
Takové má být sdělení fotografického dokumentu pokud se povede, že člověk si z něj odnáší pocit, že se něco nového dozvěděl o světě, který ho obklopuje. Že je rád, že to viděl i když téma je třeba chvílemi zneklidňující a možná i poněkud ponuré. Pokud se to stane, práce se zdařila. Pavel Pětroš je dokumentarista, který tohle nelehké zadání zvládnul naplnit bez zaváhání. Výstava jeho fotografií “Ostravská periferie” je toho nezvratným důkazem.

 

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.