Národní galerie Praha představuje sedm dokumentárních fotografů ze spolku 400 ASA na jejich první společné výstavě.

Publikováno: 4. března 2019 | autor Redakce
jan-mihalicek---poutnici-1000px.jpg

Praha, 28. února 2019 - Fotografický spolek 400 ASA vystavuje pod názvem 400 ASA: Fotografie v rámci výstavní sezóny 2019 v Národní galerii Praha ve Veletržním paláci, práce svých členů  - Karla Cudlína, Jana Dobrovského, Alžběty Jungrové, Antonína Kratochvíla, Jana Mihalička, Tomkiho Němcea Martina Wágnera. Jedná se o první společnou výstavu spolku fotografů, který pod názvem 400 ASA vznikl na podzim roku 2018.

Smyslem výstavy je představit spolek veřejnosti prostřednictvím ukázek prací jednotlivých autorů. Kurátorem výstavy je Josef Moucha, fotograf, pedagog a teoretik fotografie. Kromě výběru fotografií je také autorem předmluvy ke katalogu výstavy.

400asamensi-web.jpg

Výstavu rozdělil Josef Moucha do sedmi samostatných sekcí, v nichž představuje každého autora vždy na devíti fotografiích vybraných z širokých tématických celků. Návštěvníci tak budou mít možnost vidět traumata střední a východní Evropy očima a objektivem Antonína Kratochvíla, jehož některé až ikonické fotografie jsou pohledem do nedávné historie postsovětského regionu. Soubory Jana Mihalička a Karla Cudlína jsou podle kurátora výstavy zobrazením náboženského dědictví, jeho rituálů, kořenů, i opatrného oživování po letech úpadku a útlaku. Soubor fotografií Tomkiho Němce se vrací k poetice každodenního syrového života na Slovensku, které je sice od nás tak blízko, ale přitom vlastně tak daleko. Alžběta Jungrová dává, jako jediná ze členů spolku 400 ASA na barevných snímcích, nahlédnout do světa exotické show Prague Burlesque. Nabízí vzrušující pohled za pestré kulisy do života aktérů tohoto fenoménu. Martin Wágner fotografuje už mnoho let drsnou realitu života v postsovětském prostoru, především v Rusku a na Ukrajině, kde trávil mnoho času na cestách. Jan Dobrovský nabízí divákovi civilní pohled na všední život několika romských rodin žijících od války mimo ghetta na severu Čech.

Jan Mihaliček, Poutníci
jan-mihalicek---poutnici-1000px.jpg

„Těžištěm práce zúčastněných fotografů je svědectví a do něj uložený názor. Tvorba spolku 400 ASA se tak vztahuje zároveň k současnosti i k budoucnosti. Minulost sice nelze v námět snímání dost dobře proměnit, její vlivy v naší době však autoři nepřehlížejí," říká v předmluvě katalogu výstavy 400 ASA: Fotografie její kurátor Josef Moucha.

V rámci výstavy bude veřejnosti představena první kniha edice 400 ASA vydavatelství Paseka. Kniha Families je výsledkem práce Jana Dobrovského, který 9 fotografií z knihy vystavuje v rámci výstavy.

V průběhu výstavy bude na trh uvedena i kniha Antonína Kratochvíla, která je jakousi monografií založenou na rozhovoru s autorem o jeho celoživotní práci fotografického reportéra a dokumentaristy.

Výstava 400 ASA: Fotografie se koná v 5. patře Veletržního paláce NG Praha

od 1. března do 8. září 2019. Spolek 400 ASA připravuje doprovodný program výstavy jako například komentované prohlídky výstavy s autory fotografií.

400 ASA je fotografický spolek, který v roce 2018 založili fotografové Karel Cudlín, Jan Dobrovský, Alžběta Jungrová, Antonín Kratochvíl, Jan Mihaliček, Tomki Němec a Martin Wágner. Cílem spolku je posilování prestiže fotografické dokumentární tvorby. Spolek plánuje vydávání fotografických knih v rámci edice 400 ASA s vydavatelstvím Paseka, organizaci výstav, založení vlastní galerie a mnoho dalších aktivit podporujících kvalitní fotografickou tvorbu.

www.ngprague.cz

http://www.400asa.cz/

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.