Muzeum fotografie a MOM otevřelo výstavy Bohdana Lišky a Josefa Sudka

Publikováno: 3. července 2021 | autor Redakce
Muzeum fotografie a MOM otevřelo výstavy Bohdana Lišky a Josefa Sudka

Ve čtvrtek 24. června zahájilo Muzeum fotografie a moderních obrazových médií v Jindřichově Hradci letní sezónu vernisáží dvou nových výstav. První z nich dostala jméno Ateliér Liška: Jindřichův Hradec 1883 – 1935, druhá pak Fešandy ze šuplíků: Sudek, sochy, jižní Čechy. Obě budou k vidění až do 19. září.

Fešandy ze šuplíků. Sudek, sochy, jižní Čechy

Muzeum fotografie a MOM otevřelo výstavy Bohdana Lišky a Josefa Sudka

Výstava představí fotografie uměleckých děl Josefa Sudka, který umělecká díla fotografoval od druhé poloviny dvacátých až do sedmdesátých let 20. století. Snímky pořizoval buď jako dokumentaci pro archivy umělců, na zakázku uměleckých spolků a časopisů nebo pro reprodukce v uměleckohistorických publikacích. Ve výběru fotografií pro výstavu bude do značné míry zohledněna jihočeská linka a komplexně představí dosud téměř neznámou část profesionální fotografické tvorby Josefa Sudka.

Josef Sudek (1896–1976) se proslavil především svými fotografiemi pražských památek, zahrad, parků, krajinných motivů či zátiší. V posledních letech se dostalo pozornosti i obsáhlému fondu jeho fotografií uměleckých děl, uloženém v Ústavu dějin umění AV ČR (www.sudekproject.cz). Sudek umělecká díla fotografoval jako dokumentaci pro soukromé archivy umělců, na zakázku uměleckých spolků, pro reprodukce v časopisech či knihách, ale také „pro sebe“.

„Fešandy ze šuplíků. Sudek, sochy, jižní Čechy“ navazují na výstavu realizovanou v roce 2020 v Galerii hlavního města Prahy, která toto téma poprvé komplexně představila. Už Anna Fárová psala, že sochy byly pro Sudka nejen předmětem zakázkové činnosti, ale i oblíbeným námětem. Také proto sochám, zejména těm gotickým, říkal Sudek láskyplně „fešandy“.

Výstava připravená pro Jindřichův Hradec opakuje některé důležité momenty, v nichž se Sudkova záliba ve fotografování uměleckých děl potkala s jeho profesionální prací na zakázku, ať už to bylo fotografování v pražské katedrále sv. Víta, v lese Betlémě u Kuksu nebo v Lapidáriu Národního muzea v Praze. Představuje rovněž široké spektrum spolupráce s umělci, např. Hanou Wichterlovou, Emilem Fillou či Josefem Wagnerem.

Důraz na jižní Čechy má své opodstatnění v Sudkově oblibě jihočeské gotiky. Výstava je také příležitostí „vytáhnout ze šuplíků“ Sudkovy fotografie děl jeho současníků, kteří jsou s regionem spjatí, jako byli malíři Jan Kojan, Slává Tonderová-Zátková či Bohumil Ullrych, nebo sochaři Břetislav Benda, František Bílek či Ladislav Pichl.

Některá z uměleckých děl, včetně středověkých soch, pro srovnání prezentujeme nejen na fotografiích, ale i „naživo“. Instalace zohledňuje materiálovou pestrost Sudkovy práce a poodhaluje všechny fáze procesu vzniku a konkrétního užití fotografií: od originálních velkoformátových negativů, autorských zvětšenin a kontaktů, přes reprodukce v dobových publikacích až k newprintům a faksimiliím.

Vzdělávací a kulturní centrum Jindřichův Hradec, p.o. ve spolupráci s Ústavem dějin umění Akademie věd ČR, v.v.i.

Autorky výstavy: Hana Buddeus, Katarína Mašterová

 

Ateliér Liška: Jindřichův Hradec 1883 – 1935

Muzeum fotografie a MOM otevřelo výstavy Bohdana Lišky a Josefa Sudka

Monografická výstava Ateliér Liška (Jindřichův Hradec, 1883–1935) vůbec poprvé prezentuje široký výběr z díla dosud málo známého jindřichohradeckého fotografa Bohdana Václava Lišky. Výběr exponátů je zaměřen na nejdůležitější momenty v jeho tvorbě, obecně lze ale říci, že výstava hovoří zejména o městě Jindřichův Hradec a o lidech, kteří v něm žili. Jedna z částí je věnována Liškovým známějším současníkům Janu Nepomuku Langhansovi, Josefu Jindřichu Šechtlovi a Josefu Seidelovi. Ze studia díla B. V. Lišky a z porovnání s tvorbou zmiňovaných třech, ale i mnohých dalších fotografů, lze nyní potvrdit, že B. V. Liška patřil mezi špičku oboru díky svým vynikajícím znalostem technologie, kvalitě zpracování skleněných desek i výsledných pozitivů a v neposlední řadě díky retušerské a malířské praxi. Jeho ateliér fungoval bez přestávky přes padesát let a udržel si své výsadní postavení navzdory silné konkurenci jedné fotografky a dalších pěti fotografů, kteří v Jindřichově Hradci za Liškova života působili. B. V. Liška byl také díky svým mnohým společenským aktivitám výraznou postavou tohoto města.

Výstava Bohdana Václava Lišky si klade za cíl na jedné straně upevnit sounáležitost instituce s městem a na straně druhé saturovat místní zájemce či zájemkyně o historii vlastního města. Ostatním, kteří nepochází z Jindřichova Hradce, nabízí místní specifikum zasazené do širších souvislostí. Výstavu lze také vnímat jako pomyslné doplnění stálé expozice Moc médií, kde jsou vysvětleny základní postupy ateliérové fotografie, o lokální materiál.

Při přípravě výstavy a zejména způsobem instalace byl kladen důraz na materiálovou podstatu originálních pozitivů nalepených na kartonech s fotografovými logy. Mnohdy mají tyto vizitky či kabinetní fotografie zlaté nebo stříbrné či jinak barevné ořízky a jsou tak spíše trojrozměrnými předměty, nežli pouhými plochými snímky. Všechna vystavená díla jsou proto originály z dílny B. V. Lišky.

 

Muzeum fotografie a moderních obrazových médií

Kostelní 20/I – jezuitská kolej, Jindřichův Hradec


Už máte červencové vydání časopisu FOTOVIDEO?

Tento rok je pro nás velmi důležitý, nejen tou celoroční oslavou našeho čtvrtstoletí, ale i tím, že se snad jeho podstatná část odvine v normálních časech, a tak i časopisecká distribuce se po dvou letech ještě o něco zlepší. Tím chceme současně moc poděkovat všem, kteří si nás nově předplatili (a těm, co si předplatné obnovili určitě a ze srdce také!), díky nimž nám počet předplatitelů zase o dost stoupl.

Pětadvacáté léto s časopisem FotoVideo

Má to logiku, zvykáme si všichni na doručování všeho až domů, a tak proč ne také pravidelné dodávky časopis FotoVideo, když ho dostanu až domů, o den dříve, levněji a bez poštovného, navíc s vybraným dárkem zdarma při objednání (mimochodem, podívejte se na náš web do sekce předplatného, máme nové, letní dárky v limitovaných edicích a také nové, paměťové karty).

Využíváte QR kódy na přehrávání videí a webových stránek? Najdete je v tomto vydání skoro v každém článku! A když už tedy jsme u tohoto vydání: Je v něm hodně praktických článků. Je léto, jste určitě mnohem častěji venku, a tak jsme vám do tohoto červencového vydání připravili velký mix fotografické praxe a technických informací tak, abyste se třeba i poučili a inspirovali. Současně přinášíme docela zajímavé informace ze světa foto a video i díky, že jsme v řadě zajímavých akcí a událostí mediálními partnery. Ostatně, když jsme už u toho: pořádáte nějaké větší fotografické setkání, soutěž, výstavu, prezentaci? Pokud ano a je to vaše akce nevonící příliš komerční náplní, určitě nám o ní včas napište. Rádi o ní v některém z našich médií napíšeme. On ten náš web a časopis mají přeci jenom poměrně velký dosah. Stačí se jen podívat například na ty tři desítky tisíc fotografů registrovaných do soutěže Fotograf roku.

Fotograf roku má aktuální téma: Řada, řady

Řada čísel, stromů, lidí, věcí, zvířat… posloupnosti, události, exponenciální… Kde všude dokážete najít řadu? Doma, v zaměstnání, před obchodem, v obilí, na letišti, před kinem? Řada znamená určité uspořádání a někdy i nutnost… Foťte a vkládejte své příspěvky na toto téma do soutěže Fotograf roku průběžně a kdykoli a nejpozději do 31. 7. 2021 na http://fotografroku.ifotovideo.cz

Óda na domácí spotřebiče, Pavel Hujíček

Vybírejte z červencového FotoVideo například:

Pětadvacáté léto s časopisem FotoVideo

ROZHOVOR: EVA KUČMÁŠOVÁ

Vnímám studenty jako budoucnost fotografie…

ROZHOVOR: EVA KUČMÁŠOVÁ

SOUTĚŽ: EISA MAESTRO 2021

Tak kdopak asi zvítězil v národním kole?

SOUTĚŽ: EISA MAESTRO 2021

DOBRODRUŽSTVÍ AŽ NEUVĚŘITELNÉ

Extrémní fotograf v Irsku

DOBRODRUŽSTVÍ AŽ NEUVĚŘITELNÉ

FOTOUDÁLOST: VÁCLAV ŠILHA

Jak se fotí kroje na Chodsku?

FOTOUDÁLOST: VÁCLAV ŠILHA

PRAXE: FOTOŠKODA WEEK JE ZA NÁMI

A dál na plný plyn s programem a workshopy

PRAXE: FOTOŠKODA WEEK JE ZA NÁMI

TECHNIKA: OCUTNÁVKA NOVÉHO ULTRATELEZOOMU

TAMRON 150-500 mm F / 5-6,7 Di III VC VXD

TECHNIKA: OCUTNÁVKA NOVÉHO ULTRATELEZOOMU

… a další a další praktické, inspirativní i technické články

POZOR, POZOR, přidali jsme nové dárky! Chcete paměťovou kartu LEXAR, módní tašku či parfém? Vyberte si! Je to stejně jednoduché, jako v jiných e-shopech!

K celoročnímu předplatnému časopisu FotoVideo prostě dárky odjakživa patří. Udělejte si radost (a také vašim blízkým?) na dalších dvanáct měsíců! S naším předplatným opravdu ušetříte. Vybírejte dle chuti, ale rychle, dárků je dost, ale některé jen v omezeném množství! Předplaťte si nás natrvalo, nebo si vyzkoušejte, zda nás chcete odebírat po jednom či dvou či třech či šesti či dvanácti výtiscích. Jak se vám to bude líbit. Ale s delší dobou předplatného výrazně klesá jeho cena a dárek je ZDARME k novému, celoročnímu předplatnému.

Vybírejte si na našem webu:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu levněji za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetříte tak své peníze a ještě vyděláte.

Pětadvacáté léto s časopisem FotoVideo

 

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.