MARTINA JANOŠOVÁ: REQUIEM ZA VLNĚNU

Publikováno: 6. února 2018 | autor Redakce
MARTINA JANOŠOVÁ: REQUIEM ZA VLNĚNU

MARTINA JANOŠOVÁ: REQUIEM ZA VLNĚNU

KDY A KDE:

12. 1. 2018 - 28. 2. 2018

Schrott Gallery, Křenová 10, Brno

Kurátorka: Lucia L. Fišerová

Martina se narodila a žije v Brně. Zde se také začala před léty věnovat fotografii. V minulosti by ji ale nikdy nenapadlo, že i ona jednou ztvární pomocí fotoaparátu obrazy, kterými zprostředkuje své vnímání světa všem, kdo chtějí také nahlížet pod povrch všední reality. Ve fotografii si našla prostor pro realizaci svých snů a současně s objevováním skrytých míst, i nečekaných souvislostí, objevuje i sama sebe a své místo v čase a prostoru…

Ivana Dondová v doprovodném textu k výstavě

Martina Janošová ve svých fotografiích zachycuje poslední tři roky života známé brněnské textilky – od dob zdánlivého klidu zapomenutých post-industriálních zákoutí, ve kterých kouzlí světlo, až po, téměř doslova, poslední okamžiky, neboť některé záběry budov vznikaly těsně předtím, nežli se do železobetonových konstrukcí zakously demoliční stroje. Autorka jde za dokumentární intence urbexového pojetí industriální tematiky, zaměřuje na zachycení poetiky opuštěného, zprostředkování prožitku, lyriky míst, která byla vybudována lidmi, aby sloužila jejich užitku a jinými zase byla opuštěna a dovedena k zániku.

Kurátorkou instalace v hlavních prostorách Schrott Gallery je Lucia L. Fišerová, která v současnosti pedagogicky působí v Ateliéru reklamní fotografie na Fakultě mediální komunikace Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a je lektorkou fotografických workshopů Stredoeurópskeho domu fotografie. Jako lektorka fotografie působí také v brněnské Photogenii.

Requiem za Vlněnu je zároveň prvním výstavním projektem nově otevřené Schrott Gallery – galerie umístěné v prostoru bývalé tovární haly ve starém industriálním centru Brna, kterou od areálu někdejší Vlněny oddělovala ulice Mlýnská. Jedná se o rozšíření kulturního prostoru industriálně laděného Schrott Music Baru o samostatný galerijní provoz. Schrott Gallery se v budoucnu zaměří na vystavování děl studentů a absolventů uměleckých škol, stejně jako nabídne prostor samostatným mladým umělcům žijícím a tvořícím ve městě Brně a jeho okolí.

Více informací naleznete zde a na facebookových stránkách zde.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.