JIŘÍ BARTOŠ / Fotografie

Publikováno: 8. června 2017 | autor Redakce
Jiří Bartoš

Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích u Kladna připravuje výstavu fotografií Jiřího Bartoše, která bude zahájena vernisáží 18. 6. v 16:00 a autor se tak do začátku září, kdy výstava končí, vrátí do rodného Kladna. Výstava bude instalována v prostoru cechovny a bývalých čistých šaten dolu Mayrau.

JIŘÍ BARTOŠ / FOTOGRAFIE

19.6. - 3.9. 2017

Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích

http://mayrau.omk.cz

duben / říjen 09:00–17:00

Jiří Bartoš se narodil 18. března 1936 v Kladně a své dětství prožil ve Vrapicích. Pochází z umělecké, muzikantské rodiny. Po válce se přestěhoval do Libereckého kraje, kde v Hejnicích žije dodnes.

Fotografií se zabývá od roku 1959, jako jeden z nejvýraznějších amatérů na československé a české fotografické scéně. V roce 1960 založil Jizerský fotoklub v Hejnicích, jemuž doposud předsedá. Byl členem Svazu českých fotografů, Studia výtvarné fotografie v Liberci a je nositelem čestného titulu ASČF. Je dlouholetým čestným členem Univerzitního fotoklubu v Jeně v SRN. Své fotografie publikoval v odborných časopisech u nás i v zahraničí a jeho výrazná černobílá tvorba je známá po celém světě. Je držitelem řady ocenění jak v tuzemsku, tak v zahraničí a v roce 2016 obdržel Cenu ministra kultury ČR za celoživotní dílo.

Jiří Bartoš proslul jako fotograf Jizerských hor, stejně jako vynálezce tzv. fotografického šperku a zvláštního druhu fotografie, kterou nazývá chemigram – tato technika využívá chemických procesů mícháním textilních barev a využíval ji převážně ve strukturální fotografii.

Celoživotně se věnuje černobílé fotografii, i když jej doba dovedla v posledních letech i k zajímavé tvorbě barevné. Z jeho fotografií je velmi silně cítit vztah k přírodě, člověku i k Zemi. Dýchá z nich hluboké ticho a při tom neutuchající dynamika prostoru a času.

Výše zmíněná výstava je druhou výstavou v tomto roce i v novém projektu Galerie Mayrau, který podpořila komise Rady města Kladna pro životní prostředí. Díky ní se zakoupily nové výstavní rámy, ve kterých je prezentována tato výstava. Je další z řady výstav výtvarného umění, přinášejících nevšední kulturní zážitek jako součást prohlídkové trasy skanzenem. Areál bývalého dolu Mayrau je poslední zachovanou ukázkou dolování černého uhlí na Kladensku, ukončeného roku 2002 a zároveň i poslední zde přístupnou industriální památkou. Záměrně udržovaný model posledního pracovního dne nabízí návštěvníkům prohlídku dolu v takovém stavu, jako by jej právě opustila směna.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.