Inspirace na cestách | Jiří Kolbaba

Publikováno: 29. října 2019 | autor Redakce
jiri-kolbaba-usa-utah.jpg

Povídat si s tímto neuvěřitelným člověkem, který je bezesporu současným velkým pokračovatelem slavných českých cestovatelů, jakými byli Emil Holub, F. A. Elstner, Hanzelka se Zikmundem či Miloslav Stingl, je zážitek na dlouhou dobu. Mimochodem Jiří Kolbaba se s Miroslavem Zikmundem i Miloslavem Stinglem dodnes setkává a diskutuje…

Otázky kladl: Rudolf Stáhlich, odpovědi a foto: Jiří Kolbaba, www.theworld.cz, https://www.facebook.com/Ji%C5%99%C3%AD-Kolbaba-THE-WORLD-234127772622

fv11-vizual-v2-.jpg

Milý Jiří, ty jsi každoročně pět až devět měsíců na cestách, zároveň zastáváš funkci viceprezidenta Českého klubu cestovatelů a další, takže tě zastihnout je skutečně náročné. Jsem strašně rád, že se konečně scházíme na stránkách časopisu FotoVideo. Jsi na cestách, fotíš, přednášíš, jsi na roztrhání… Mě ale zajímá tvůj vztah k fotografování, a jak ses k němu dostal.

Začátkem devadesátých let, hned po revoluci, jsem naskočil do intenzivního podnikání v oblasti marketingu. Ten obor byl na vzestupu a vzhledem k tomu, že jsem se v podobných disciplínách pohyboval už předtím, ve svobodných podmínkách jsem mu naprosto propadl. Budoval jsem kariéru a neuvědomil si, že je potřeba hledat také jiné hodnoty. V roce 1994 jsem vyjel s týmem novinářů a odborníků na cestovní ruch na indonéský ostrov Bali. To, co jsem tam viděl, mi totálně změnilo optiku.

jk.jpg

Začal jsem přemýšlet o skutečných hodnotách. Postupně jsem svou firmu rozpouštěl a velmi opatrně začal cestovat i do vzdáleného světa. Z cest jsem si vozil snímky, se kterými jsem nemohl být absolutně spokojen. Zakoupil jsem lepší techniku, začal číst různé inspirativní články, prohlížet snímky našich i zahraničních autorů a diskutovat s fotografy. Objevil jsem nový smysl života. Úplně jsem s fotoaparátem cestování po celé planetě propadl. Nejsem školený fotograf. Rád a stále se ale učím. Dělá mi radost, že o snímky, kterými dokumentuji vše viděné při svých cestách, je u nás a občas i v zahraničí takový zájem.

...
Celý článek si můžete přečíst v listopadovém vydání FotoVideo.
Více informací o obsahu listopadového vydání najdete zde.

fv11-vizual-v1-.jpg

fv11-vizual-v3-.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.