Galérii Slovenského rozhlasu zaplní talentovaní středoškoláci se svými fotografiemi na téma závislosti

Publikováno: 5. ledna 2016 | autor Redakce
sussv-bratislava-fotografia-kristina-hajkova-b.jpg

Prostory Galérie Slovenského rozhlasu v Bratislavě se od pondělí 11. ledna 2016 zaplní atraktivními fotografiemi talentovaných studentů nejen ze Stredné umelecké školy scénického výtvarnictva Bratislava, ale i z dalších slovenských a českých škol. Ve známé budově Pyramida budou až do 29. ledna k vidění díla putovní Konfrontační výstavy v tématu Člověk a závislost, která poprvé zavítá i na Slovensko.

Díla vystavená v Galérii Slovenského rozhlasu jsou vyvrcholením více než rok trvající soutěže fotogenických nápadů s názvem ART ROOM, která se konala v rámci fotografického Open Air Foto Festivalu v Českém Krumlově v červnu 2015. „Program festivalu se ve velké míře orientuje právě na mladé začínající umělce a studenty uměleckých škol z České republiky i Slovenska. Úkolem studentů bylo vytvořit dílo a posléze ho nafotit, a to na společné festivalové téma Člověk a závislost. Sešlo se nám několik desítek nádherných návrhů, takže tato putovní výstava je vyvrcholením i poděkováním studentům za jejich úsilí. Její organizaci v Bratislavě, což je zároveň naše jediná zastávka na Slovensku, si vzala kompletně na starosti Stredná umelecká škola scénického výtvarnictva. Její žáci se do festivalové soutěže ART ROOM hojně zapojili, se školou je celkově skvělá spolupráce. I proto bychom byli rádi, aby se právě tato škola stala odborným garantem pro další ročník soutěže ART ROOM na Slovensku v roce 2017, přibližuje záměr akce Martina Ptáčková, ředitelka Open Air Foto Festivalu.

Slavnostní vernisáž Konfrontační výstavy se uskuteční v pondělí 11. ledna 2016 od 13:30 hodin v Galérii Slovenského rozhlasu.

 

Ta je umístěna přímo v budově rozhlasu, která je postavena ve tvaru obrácené pyramidy. I proto je jednoduše známá jako Pyramida. V těchto nádherných prostorách jsou často k vidění zajímavé fotografické výstavy slovenských i zahraničních umělců, své místo zde však najdou pro představení své práce i designéři, konají se zde také hudební koncerty. Výstava studentských děl zde potrvá až do 29. ledna 2016, poté se přesune zpět do České republiky, kde zavítá Prahy a své putování zakončí v březnu 2016 v Českém Krumlově.

Konfrontační výstava nabízí hned několik pohledů na jedno dílo. V prvé řadě je zde zachycení díla samotným autorem, svůj úhel pohledu však vyjádřili i samotní návštěvníci Open Air Foto Festivalu v Českém Krumlově a v neposlední řadě se studentská díla dostala i do hledáčku profesionálního fotografa Romana Vondrouše, držitele první ceny World Press Photo.

Na výstavě však budou k vidění i další fotografie. „V rámci kategorie A hodnotila odborná porota fotogenická díla a jejich fotografie, z nichž 14 finálových bylo posléze umístěno přímo v Českém Krumlově. Do soutěže ART ROOM se přihlásilo neuvěřitelných 74 soutěžních děl z dvaceti českých a slovenských středních a vyšších odborných škol, a také proto rozhodla porota vytvořit druhou kategorii B určenou pouze fotografiím na dané téma. Právě v této kategorii se mezi desítku finalistů dostalo nejvíce studentů ze Slovenska. Bratislava je jediná zastávka putovní výstavy, kde se návštěvníci mohou pokochat i těmito krásnými výstavními fotografiemi,“ upřesnila Martina Ptáčková.

Mezi finálovými deseti snímky kategorie B se tak mimo jiné objeví fotografie hned trojice studentek přímo z pořádající SUŠSV Bratislava – Kristíny Hájkové (Kocky už sú hodené), Magdalény Červeňanské (Opojenie) a Dominiky Šebokové (Premium).

„Jsem velmi ráda, že se našim studentům podařilo se v této kategorii prosadit. Fotografie dívek jsou opravdu krásné. Open Air Foto Festival je nádherná akce a výstava nejúspěšnějších děl studentů je skvělý nápad. Proto jsme velmi rádi, že jsme dostali důvěru výstavu v Bratislavě organizačně připravit. Chtěli bychom návštěvníkům samotný program co nejvíce zpříjemnit, proto jsme si jako oživení slavnostní vernisáže připravili hudební vystoupení,“ poodhalila Alžbeta Lehotská, ředitelka Stredné umelecké školy scénického výtvarnictva Bratislava.

Kompletní přehled studentů, kteří vystaví svá díla:

Tomáš Mutínský – Zdeněk Holeček – Světlana Guseva – Alena Vochozková – Sandra Doanová – Tomáš Mokroluský – Filip Chudoba – Kateřina Luňáková – Petra Machačová – Ani Doseva – Filip Pavlík – Anna Petruželová – Jakub Svoboda – Eliška Zelenková – Aneta Mašková – Natálie Nepovímová – Gabriela Balounová – Sára Lea Exnerová – Anežka Horová – Denisa Piskorová – Terezie Valčíková – studenti 3. ročníku SUPŠ sv. Anežky České – Lucie Kudová – Nikol Schejbalová – Helena Tesárová – Simona Halúsková – Kristýna Svobodová – Magdaléna Červeňanská – Kristína Háková – Dominika Šeboková – Lucie Hanusová – Zuzana Hudačeková

Školy, které postoupily do finále:

Kategorie B „Fotogenická díla“:

SUPŠ Karlovy Vary / SPŠST Panská z Prahy / SŠUD Brno / SUPŠ HNN Hradec Králové /

SUPŠ Uherské Hradiště / SUŠ V. Hollara z Prahy / SUPŠ sv. Anežky České

Kategorie B„Výstavní fotografie“ : SUŠSV Bratislava   / SUŠ Kežmarok / SSUŠ Žilina / SOU Liberec / ISSŽ Plzeň / SŠ Náhorní z Prahy / SŠ OGD Lysá nad Labem

Odborná porota:

architekt Milan Býček / novinář a fotograf Ondřej Neff / výtvarník Vladimír Merta / scénograf Jaroslav Svoboda / kameraman Asen Šopov / ředitel umělecké školy Martin Busta / fotografka Tereza z Davle

 

OAFF (Open Air Foto Festival)

  • „Jediný festival, kde si skutečně zafotíte“
  • mezinárodní biennální festival zaměřený na fotografii a další výtvarné žánry
  • 4 dny, interiéry a exteriéry (celého) historického centra UNESCO města Český Krumlov
  • desítky fotografických příležitostí, lokací a fotoscén
  • na každé fotoscéně profesionální technika, modely a fotoasistenti
  • testování nejkvalitnější techniky a příslušenství v praxi a v terénu
  • přednášky, workshopy, besedy, výstavy, projekce
  • rozmanité fotografické žánry (fashion, akt, luminografie, street, portrét, sport, svatba, tradiční techniky)
  • prostor pro setkání a živou spolupráci návštěvníků s profesionály, studenty, odbornou i širokou veřejností
  • doprovodné projekty: ART ROOM, Mladé naděje, Setkání fotoklubů

Více informací naleznete na www.foto-festival.cz

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.