Fenomén FotoŠkoda V.

Publikováno: 26. května 2020 | autor Redakce
Fenomén FotoŠkoda V.

Už z minulého, čtvrtého, pokračování našeho unikátního dvanáctidílného seriálu o historii největší prodejny fotoaparátů a fototechniky v České republice bylo znát, že v pasáži Lucerna bylo sice útulné a zákazníky oblíbené prostředí, ale v některých denních časech byl prostor u prodejních pultů a vitrín zcela zaplněn. Vždyť kolem roku 2000 byl zájem o klasickou i rychle nastupující digitální techniku opravdu velký. Text: redakce a Centrum FotoŠkoda, foto: archiv Centra FotoŠkoda, www.fotoskoda.cz

Jak dál s úspěšným obchodem a jeho atraktivním sortimentem? To byla po roce 2000 velká otázka pro majitele a zakladatele Milana Škodu.

Pane Škodo, naproti východu z pasáže Lucerna, tedy přímo naproti tehdejšímu obchodu, se začal rekonstruovat známý historický Palác Langhans, sledoval jste obnovu této budovy, která patřila odjakživa fotografii?

Ano, sledoval a už v době rekonstrukce Paláce Langhans jsem jednal s paní Meisnerovou-Wismerovou o možném stěhování do nových prostor. Impulsem pro jednání byla mimo jiné informace, že prostory v Lucerně musí projít rekonstrukcí.Fenomén FotoŠkoda V.

Zde musíme odbočit trochu do historie…

Palác Langhans patří již od nepaměti mezi nejvýznamnější místa spojená s fotografií a důležitými osobnostmi. Dům byl postaven v roce 1870 známým českým architektem Františkem Tesařem. O deset let později v něm založil Jan Nepomuk Langhans svůj fotografický ateliér. Ten se stal mezi Pražany natolik oblíbeným, že palác o dva roky později zakoupil, stal se majitelem a zřídil v něm Ateliér Langhans, který se i přes konkurenci 40 fotografických firem stal nejvýznamnějším a nejoblíbenějším své doby. Následovníkem Jana Langhanse byl jeho zeť Viktor Meisner, který v tradici ateliéru pokračoval až do roku 1949, kdy byl během komunistického převratu zrušen a o dva roky později byl archiv ateliéru nenávratně zničen. Až po roce 1989 byl palác v rámci restitucí navrácen původním majitelům, rodině Meisnerů. Ta se jej rozhodla zrekonstruovat a při přípravném vyklízení prostorů objevila několik krabic s negativy z Langhansovy Galerie osobností, které byly vystaveny v pražském Rudolfinu.Fenomén FotoŠkoda V.

Odkdy jste byl v kontaktu s rodinou Meisnerů a jak ta úvaha o možném umístění prodejny do slavného paláce vlastně vznikla?

Někdy kolem roku 1996 mě poprvé oslovila paní Meisnerová-Wismerová, že by ráda do nových prostor přijala českého podnikatele…

Celý článek najdete na 4 stránkách ve voňavém květnovém čísle FOTOVIDEO.

Je na čase ušetřit, a ještě získat praktickou a potřebnou věc. Rok 2020 prožijte s naším časopisem, který vychází pravidelně koncem každého kalendářního měsíce. Objednáte si ho a dostanete po zaplacení výhodný dárek ZDARMA dle vašeho výběru. Objednejte si tedy raději hned a vybírejte v časopise na stranách 96 a 97 a také elektronicky například na:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

https://www.send.cz/casopis/779/foto-video/

https://foto-video.magaziny.cz/

https://predplatit.cz/detail/foto-video/200/

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji, a ještě k tomu ta cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! UŠETŘÍTE!

Už máte voňavé květnové FOTOVIDEO? Podívejte se, co v něm najdete: ZDE.

Voňavé květnové FOTOVIDEO

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.