Asociace profesionálních fotografů ČR bude 22.6. 2020 udělovat již posedmnácté prestižní ocenění Osobnost české fotografie.

Publikováno: 4. června 2020 | autor Redakce
Asociace profesionálních fotografů ČR bude 22.6. 2020 udělovat již posedmnácté prestižní ocenění Osobnost české fotografie.

30 let od Listopadu 1989 je bezesporu příležitost na malé ohlédnutí, co se nejen za tu dobu ve společnosti, politice či kultuře významného odehrálo, podařilo, ale také co možná nenaplnilo naše očekávání nebo nás dokonce zklamalo. Fotografie bývá chápána jako zrcadlo skutečnosti, jako důležitá součást naší paměti, ale i vizí, které nás mohou posouvat dál. Nejen k výročí Listopadu vznikla řada mimořádných výstav, knih a projektů, za kterými stojí naši přední fotografové, teoretici, galeristé, či nakladatelé. Těm je především určeno ocenění APF ČR Osobnost české fotografie, které Asociace již vloni rozšířila o podporu mladých tvůrců a ve spolupráci s OOA-S (Ochrannou organizací autorskou) udílí rovněž novou finančně dotovanou cenu určenou fotografům do 30 let.

Na realizaci této v českém prostředí ojedinělé ceny se podílel především přípravný tým Osobnosti (Rudolf Jung a Jan Pohribný), správní rada APF, ale i mnozí teoretici, kurátoři, fotografové z řad APF i mimo ni. Na Osobnost české fotografie za rok 2019 bylo nominováno 18 významných fotografů / teoretiků fotografie. Na Osobnost české fotografie za dlouhodobý přínos bylo nominováno 15 významných fotografů / teoretiků fotografie. Do nové kategorie Osobnost mladé české fotografie – do 30 let přišlo 7 nominací. Do kategorie Fotografická publikace roku bylo nominováno 10 knih.

Jedenáctičlenná odborná porota pod předsednictvím zakladatele této ceny Viktora Fischera, ve složení Lubomir Kotek, Dana Kyndrová, Iva Nesvadbová, Marian Beneš, Martin Vybíral, Miloš Fic, Karel Cudlin, Jaroslav Prokop, Zbyněk Illek, Pavel Mára rozhodla o udělení cen Osobnosti fotografkám a fotografům, jejichž jména budou zveřejněna na slavnostním vyhlášení Osobnosti české fotografie 22.6. 2020 od 14 hod. v Czech Photo Centre.Asociace profesionálních fotografů ČR bude 22.6. 2020 udělovat již posedmnácté prestižní ocenění Osobnost české fotografie.

V roce 2003 se stal Osobností fotograf Josef Koudelka a následující rok kurátor Jaroslav Anděl. Cenu za rok 2005 obdrželi společně Vladimír Birgus a Jan Mlčoch. Osobnost roku 2006 je Jiří Stach a v nové kategorii Za dlouhodobý přínos fotografii byla ve stejném roce zvolena historička Anna Fárová. V roce 2007 získal cenu Jindřich Štreit a Miroslav Vojtěchovský, v roce 2008 Dana Kyndrová a Pavel Dias. V roce 2009 byli oceněni fotografové Jan Reich a Jiří Všetečka, v roce 2010  teoretik a historik fotografie Antonín Dufek a fotograf  Viktor Kolář, v roce 2011 fotografové Jan Pohribný a Jiří Hanke, v roce 2012 Dita Pepe a Ivan Pinkava, v roce 2013 fotografka Eva Fuková a nakladatel Karel Kerlický, v roce 2014 fotografové Jovan Dezort a Antonín Kratochvíl, v roce 2015  Pavel Mára a galerista Zbyněk Illek, v roce 2016 fotografové Jaroslav Kučera a Jiří Havel, knihou roku 2016 byla monografie Josefa Bartoše a kalendářem roku kalendář pro fy Panflex od Jana Pohribného. Osobností roku 2017 byla jmenována Libuše Jarcovjáková, Osobností za dlouhodobý přínos Markéta Luskačová, Knihou roku 2017 byla kniha Josefa Mouchy Válka za studena a Fotografickým kalendářem roku kalendář 3 x 4 (práce studentů VŠKK / VOŠ Michael / SŠ Michael). V minulém roce byl Osobností roku 2018 jmenován Josef Koudelka, který také získal ocenění Kniha roku 2018 za svou publikaci Návraty. Osobností za dlouhodobý přínos byl jmenován Bohdan Holomíček a první Osobností do 30 let se stala Lucie Sekerková - Bláhová.Asociace profesionálních fotografů ČR bude 22.6. 2020 udělovat již posedmnácté prestižní ocenění Osobnost české fotografie.

APF ČR cenu uděluje v těchto kategoriích:

1/ Osobnost české fotografie za rok 2019
určena fotografovi, fotografickému pedagogovi, kurátorovi, teoretikovi fotografie, galeristovi či vydavateli, který v průběhu kalendářního roku, tedy od 1.1.2019 do 31.12. 2019, zásadním způsobem přispěl ke kvalitě, rozvoji nebo propagaci české tvůrčí fotografie u nás či v zahraničí.
2/ Osobnost české fotografie - za dlouhodobý přínos fotografii
určena fotografovi, fotografickému pedagogovi, kurátorovi, teoretikovi fotografie, galeristovi či vydavateli, který dlouhodobě, zásadním způsobem přispěl ke kvalitě, rozvoji nebo propagaci české tvůrčí fotografie u nás či v zahraničí.

3/ Osobnost mladé české fotografie 2019 – do 30 let

Cena OOA-S a APF je určena fotografovi, studentu fotografie, fotografickému pedagogovi, kurátorovi, teoretikovi fotografie, galeristovi či vydavateli do 30 let, který v průběhu kalendářního roku, tedy od 1.1. 2019 do 31.12. 2019 nepřekročil věk 30 let a zásadním způsobem přispěl ke kvalitě, rozvoji nebo propagaci mladé české tvůrčí fografie, případně fotografie obecně, u nás a v zahraničí. Osobnost mladé české fotografie obdrží finanční cenu ve výši 30.000 Kč. Druhý v pořadí obdrží fotomateriál (A3+) od fy FOMEI v hodnotě 7.000 Kč. Třetí v pořadí obdrží poukaz na výrobu fotografií na unikátním fotomateriálu Chromaluxe od laboratoře Thalia Picta v hodnotě 5.000 Kč.Asociace profesionálních fotografů ČR bude 22.6. 2020 udělovat již posedmnácté prestižní ocenění Osobnost české fotografie.

4/ Fotografická publikace roku 2019

určena fotografovi, vydavateli, teoretikovi fotografie který vytvořil v roce 2019 vynikající fotografickou knihu.

Záštitu nad Osobností české fotografie převzal ministr kultury ČR Lubomír Zaorálek a Ministerstvo kultury ČR. Generálním partnerem Osobnosti je ERA, a.s.. Partnery Osobnosti jsou OOA-S, Fomei s.r.o., Thalia Picta a Chromaluxe. Mediálními partnery jsou: Respekt, FotoVideo, fotoaparat.cz, heller.cz, F22. Spolupořadatelem Osobnosti je Czech Photo o.p.s.

Už máte ČERVNOVÉ FOTOVIDEO? Podívejte se, co si přečtěte v tištěném či elektronickém červnovém čísle:

FOTÍME PŘÍRODU: JAN STRIA

„Vyrůstal jsem v malebném Podkrkonoší“

MAKROFOTOGRAFIE: PAVEL KRÁSENSKÝ

Každý fotograf má své vlastní a ověřené finty

MINIFOLIA: ATTILA ZINČAK A FRANTIŠEK TÓTH

Specialisté tématu měsíce soutěže Fotograf roku

SOUTĚŽ: EISA PHOTOGRAPHY MAESTRO 2020

Seznamte se s vítězi národního kola

HOYA STARSCAPE A PETR HORÁLEK

Hvězdná obloha je opomíjené přírodní dědictví

PRAXE / SERIÁL: MALEDIVY – VELKÉ DIVY

Petr Horký a potápění nejen k vrakům

TEST MONITORU: EIZO ColorEdge CS 2731

Vladimír Čech mladší testuje a bilancuje

CEWE Photo Award 2021 odstartovala

Slavná a u fotografů celého světa oblíbená fotografická soutěž právě začala

FOTOGRAF ROKU: VYHODNOCENÍ 6. TÉMATU – CYKLISTÉ, BĚŽCI, CESTOVATELÉ A POUTNÍCI

Šesté kolo Fotografa roku 2020 bylo o zachycení pohybu a k tomu neodmyslitelně patří expoziční režim priorita času/závěrky

S naším předplatným ušetříte, a ještě dostanete dárek zdarma!

Předplaťte si nás, máte nové možnosti a jde to velmi rychle a můžete i po jednom či dvou či třech či šesti či dvanácti kusech, či… jak se vám to bude líbit

Je na čase ušetřit a ještě získat praktickou a potřebnou věc. Rok 2020 prožijte s naším časopisem, který vychází pravidelně koncem každého kalendářního měsíce. Objednáte si ho a dostanete po zaplacení výhodný dárek ZDARMA dle vašeho výběru. Objednejte si tedy raději hned a vybírejte v časopise na stranách 96 a 97 a také elektronicky například na: http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

https://www.send.cz/casopis/779/foto-video

https://foto-video.magaziny.cz/

https://predplatit.cz/detail/foto-video/200/

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve než se objeví ve volném prodeji a ještě k tomu ta cca 60% jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! UŠETŘÍTE!Červnové FOTOVIDEO láká do přírody

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.