11. ročník Blatenského fotofestivalu

Publikováno: 6. září 2016 | autor Redakce
11. Blatenský fotofestival

V rámci letošního tématu DOMA budou představeny dva soubory z tvorby prof. Jindřicha Štreita: JSME ZE STEJNÉ PLANETY a HLEDÁNÍ DOMOVA. Prof. Jindřich Štreit byl přítomen prvnímu ročníku Fotofestivalu a po deseti letech se jeho tvorba vrací zpět do Blatné.

Naopak fotografie Josefa Sudka v Blatné ještě nikdy nebyly a jen tak se znovu neobjeví. Unikátní zápůjčka fotografií pro 11. Blatenský fotofestival bude k zhlédnutí ve Starém paláci blatenského zámku v průběhu festivalového víkendu.

I letos se blatenský svátek fotografie koná tradičně třetí žářijový víkend, 17. - 18.9., a návštěvníci se mohou těšit nejen na pozoruhodné fotografie, ale také na osobní setkání s některými z tvůrců.

Již od začátku září bude možné zhlédnout venkovní putovní výstavu Jsme ze stejné planety v ulici Na Příkopech, tedy na nábřeží zámku v Blatné. Ta místním i návštěvníkům města představí osudy několika cizinců, kteří se rozhodli žít právě v České republice a stát se součástí naší společnosti. Nebude to však jediný fotografický soubor, který pochází z tvorby Jindřicha Štreita. Dalším vystaveným souborem tohoto věhlasného fotografa bude cyklus nazvaný Hledání domova, který ukazuje reálné bydlení těch, kteří přišli o střechu nad hlavou. Fotografie je možné zhlédnout první tři zářijové víkendy v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Blatné.

U jednoho významného jména ze světa fotografie ovšem nezůstane. Své soubory Rituály normalizace Odchod sovětských vojsk 1990-1991 vystaví v blatenském muzeu fotografka Dana Kyndrová, která je významnou představitelkou dokumentární fotografie u nás. Spolu s ní v prostorách blatenského muzea představí svůj soubor fotograf František Dostál s názvem Všední dny Františka Dostála.


Blatenský zámek (a Blatenský fotofestival) bude mít jedinečnou a neopakovatelnou příležitost hostit fotografie Josefa Sudka – nejvýznamnějšího československého a zároveň jednoho z nejvýznamnějších světových uměleckých fotografů vůbec. Na zámku se ale návštěvníci mohou těšit i na dílo fotografa Josefa Ptáčka a jeho známý soubor Země krásná. V neposlední řadě se představí také studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni či studenti, absolventi a lektoři Školy kreativní fotografie v Praze.

Ani letos nezapomínáme na Otevřenou scénu. Ta je určena jednak začínajícím fotografům, studentům fotografie či amatérům, kteří se fotografování rádi věnují ve svém volném čase, ale také profesionálním fotografům, kteří by chtěli prezentovat něco ze své tvorby.

Jak je již zvykem, fotografické výstavy budou doplněny několika přednáškami, například od Josefa Muchy či Jindřicha Štreita. Sobotní doprovodný program proběhne nově v prostorách Komunitního centra aktivního života Blatná a veřejnost se může těšit na ozvěny Fotojatek či koncert Agnes Kutas.

Podrobný program 11. Blatenského fotofestivalu naleznete na www.ckvb.cz nebo nawww.fotofestival.cz


Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.