Roztržka u soudu, kterou zachytil Roman Vondrouš, se stala Fotografií roku 29. ročníku Czech Press Phota

Publikováno: 9. března 2024 | autor Redakce
aktualita-roman-vondrous-riots-in-court-(5).jpg

Mezinárodní porota vybrala Fotografii roku ze série Romana Vondrouše z agentury ČTK. Ten zachytil desítky lidí, kteří přišli 26. července 2023 k Obvodnímu soudu pro Prahu 8 podpořit obviněné. Ti totiž pronásledovali a obtěžovali šéfa České lékařské komory Milana Kubka v době koronavirové pandemie.

Do 29. ročníku soutěže Czech Press Photo se přihlásilo 236 autorů z Česka a ze Slovenska a zaslali více než čtyři tisíce prací. Vítězové a partnerské ceny byli vyhlášeni na slavnostním ceremoniálu v Národním muzeu v úterý 31. ledna. Výstava Czech Press Photo 2023 v Nové budově Národního muzea je k vidění od 1. února a potrvá do 31. července 2024.

aktualita-roman-vondrous-riots-in-court-(5).jpg

V tomto ročníku bylo vypsáno osm fotografických kategorií. Soutěžilo 236 fotografek a fotografů, kteří přihlásili přes čtyři tisíce fotografií. Mezinárodní porota zasedala 12.–14. října v galerii Czech Photo Centre ve složení: předseda poroty šéfredaktor fotobanky ČTK Petr Mlch, belgický fotograf Nick Hannes z Panos Pictures, česká fotografka a dokumentaristka Dana Kyndrová, reportážní fotograf agentury EPA Filip Singer a ředitel Panos Pictures Adrian Evans z Velké Británie.

portret-kevin-v-ton-ivan-pohorsky-001.jpg

Grant Prahy, který je druhou hlavní cenou soutěže, získal Vít Šimánek z ČTK, který bude rok dokumentovat oblasti metropole, jež procházejí zásadní proměnou nebo jí v brzké době projdou. Držitele grantu osobně vybral pražský primátor Bohuslav Svoboda. Společně s Grantem Prahy autor obdržel cenu firmy Pictoart na tisk výstavy.

umeni-a-kul-jan-jirkovsky-alkehol-001.jpg

Výstava vítězných a dalších vybraných fotografií 29. ročníku soutěže Czech Press Photo je k vidění ve spolupořadatelství s Národním muzeem v prostorách Nové budovy na Václavském náměstí v Praze. Na výstavě jsou prezentovány oceněné snímky a další vybrané fotografie, které charakterizují uplynulý rok. Součástí výstavní kolekce je i soubor Kevina V. Tona, který dokumentoval masivní výstavbu v Praze. Zároveň se na výstavě představuje Nick Hannes a jeho Zahrada rozkoší.

umeni-a-kul-honza-sakar-nikl-el-al-1-001-(5).jpg

Celkem je k vidění více než 470 tištěných fotografií a více než 240 snímků v obrazovkách a projekcích od 120 autorů. Součástí výstavy je i doprovodný program. Expozice bude otevřena veřejnosti od 1. února do 31. července 2024, a to každý den od 10 do 18 hodin.

portret-milan-jaros-we-were-supposed-to-disappear-in-russia-too-001.jpg

I v letošním ročníku bylo vyhlášeno Czech Photo Junior pro mladé autory ze základních a středních škol, kteří zaslali téměř 1500 fotografií. Vítěz ceny Czech Photo Junior byl oznámen 25. ledna na ceremoniálu v Nových Butovicích, kde byla slavnostně otevřena venkovní výstava oceněných snímků před galerií Czech Photo Centre...


Celý článek najdete v březnovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv03-24-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.