Rozhovor s ředitelem Zoner Software, Ing. Michalem Prouzou!

Publikováno: 22. ledna 2018 | autor Redakce
Ředitel, pan Ing. Michal Prouza

Ředitel Zoner Software pan Ing. Michal Prouza v rozhovoru pro časopis FotoVideo!

Vyzpovídal šéfredaktor Rudolf Stáhlich.

Krátké CV:

Ing. Michal Prouza (1986) pracuje v brněnské společnosti ZONER software od roku 2010. Z práce pro marketingové oddělení vyrostl během tří let až na pozici ředitele softwarové divize, která vyvíjí program Zoner Photo Studio. Prouza vystudoval žurnalistiku a také ekonomiku a management na Masarykově univerzitě. Má zálibu ve fotografii, rád zkouší nové techniky (tilt-shift, time-lapse, rybí oko).

Povídáme si:

Upřímně se přiznám, že si poslední dobou povídám hlavně s fotografy a videomakery a rozhovory s manažery Vašeho kalibru asi už moc neumím. Vím, ale, že každý se rád pochlubí historií své firmy a ta Vaše je až pohádková! Vznikli jste v roce 1993, jestli se nepletu, teď je leden 2018 a v Las Vegas právě skončil CES, ke kterému se ještě vrátím. Co jste tedy za těch pětadvacet let udělali?

Ředitel Ing. M. Prouza:

To je velmi široká otázka, osobně jsem ve firmě „jen“ osm let a mám na starosti jen její třetinu, tedy softwarovou divizi. Za ní tedy odpovídám, že jsme dokázali vybudovat celosvětově uznávaný fotosoftware Zoner Photo Studio, který je dlouhodobě životaschopný, ekonomicky rentabilní a je schopný konkurovat daleko větším gigantům.

Když už jsem nakousl ten CES, který každoročně hned na počátku roku přináší nové vize, nastiňuje trendy, nabízí až futuristické novinky. Jak byste nám vysvětlil jednu z jeho hlavních myšlenek „Software je služba“ nebo „Software jako služba“?

To jsme někde na hraně filozofie. Prostě a jednoduše nepředstavujme si software jako neměnný kus kódu, který uživatel vlastní, nahraje do něj vstup, dostane nějaký výstup a vždy bude fungovat. Představme si software jako živý organismus, který se přizpůsobuje tomu, aby uživateli pomohl vždy rychle a efektivně vyřešit jeho potřeby, v našem případě práci s digitální fotografií. V dnešní době rychle se vyvíjející techniky, stále nových a nových formátů, změnách v operačních systémech je potřeba, aby software žil a byl optimalizován k efektivnímu chodu. Proto je používání softwaru vlastně služba, kde uživatel platí za to, že k ní má přístup a ta mu pak výrazně zjednodušuje život.

Začali jste s vaším předplatným nedávno, v čem spočívá a jaké máte výsledky… vím, že od podzimu začali lidé předplatné obnovovat, je to tak?

V ČR jsme se ve srovnání ročních prodejů předplatného a dřívější nepředplatné verze dostali na stejný počet objednávek, zavedení předplatného tedy neznamenal propad počtu platících uživatelů. Licenci jsme zlevnili, takže k poklesu obratu došlo, ale ten jsme plánovali. V zahraničí nám platících uživatelů lehce ubylo, ale zase je potřeba dodat, že tam poslední roky raketově rosteme.

Na druhou stranu máme zpětnou vazbu, pokud uživatel do předplatného naskočí, je s naší prací spokojen. Čtyři opravdu velké aktualizace ročně, které vychází z poptávky uživatelů, vydají počtem novinek na několik let vývoje za starého systému, kdy jsme novou verzi vydávali jednou ročně. Výsledkem je to, že 90 % předplatitelů s námi pokračuje dále.

Můžete nějak jednoduše vysvětlit v čem je předplatné lepší pro zákazníka?

Ano. Předplatitel je vždy na prvním místě a my budeme dělat vše proto, abychom jej utvrdili v tom, že pokračovat v předplatném má smysl. Někdo by mohl namítnout, že tak to přece muselo být i dříve. Nebylo. Když jsme vypustili například verzi 17, tak vývoj logicky směřoval už k další verzi a jakékoliv novinky se plánovaly až do ní a naopak marketing a obchod se věnoval přechodu uživatelůze starších verzí, takže majitel nejnovější verze nás vlastně nezajímal. Na řadu přišel až po vydání novější verze, kdy začalo přesvědčování k upgradu. A samozřejmě nejenom toto byla motivace ke změně.

Zavedení perpetuálních licencí tedy zpět neplánujete?

Vůbec ne. Ono by to ani tak jednoduše nešlo, přechod na předplatné není jen o přepsání ceny na webu, všechny procesy od vývoje přes technickou podporu po velké změny v marketingu jsme museli přizpůsobit na předplatné a současné kvartální vypouštění aktualizací. Navíc jsme přesvědčení, že v tomto modelu jsme schopni novinky pro uživatele vydávat rychleji a flexibilněji dle jejich potřeb.

Jste velkým hráčem na poli fotografie a videa, Vaše aktivity dávno přesahují hranice našeho státu! Jaké je to prodávat a poskytovat servis doma a jak je to se zahraničními zákazníky?

Z našeho pohledu nejde o nijak dramatický rozdíl. Tím, že prodáváme produkt v anglické, německé, ruské a španělské verzi, dokážeme obsloužit v podstatě celý svět. Ať je zákazník odkudkoliv, chce za své peníze produkt s adekvátní hodnotou a ten mu, myslím, dáváme.

Nemohu se ale nevrátit k současným trendům chytrých a samořiditelných aut, chytrých asistentů, chytrých domácností, společností, měst, vše na mobilu, atd… Co vy na to osobně a co jako software firma? Jak se vás tento trend dotýká?

Zrovna zde vyjmenované trendy jdou mimo nás, ale jejich společný prvek se nás samozřejmě dotýká a tou je umělá inteligence. I ve fotografii najdete spoustu prvků, kdy vám umělá inteligence může pomoci například vytřídit povedené fotky, automaticky je otagovat podle obsahu fotky a případně i upravit podle vašich návyků. Už nyní vývojově tímto směrem koukáme, ale zatím nemáme nic ve stádiu ke zveřejnění.

V předchozí otázce jsem nakousl mobily, tedy ty chytré neboli smartphony. Nedávno jsem se díval do statistik a vím, že například třeba 40% fotoknih už je děláno výhradně z mobilních fotek. Jak je to s uživateli Photo Studia od Zoneru? Je jich více zrcadlovkových, kompaktních anebo mobilních?

Naše základní cílová skupina je jakýsi fotoentuziasta, nadšenec do fotografie, který nemá potřebu fotku ihned po pořízení sdílet na sociální sítě. Náš typický uživatel fotí stále zrcadlovkou, koncepčně si buduje svůj fotoarchiv a s fotografií si tak trochu hraje. A už je jedno, jestli to pro něj je koníček a fotí si broučky na louce anebo archivuje rodinné fotky, až jeho děti vyrostou.

Samozřejmě vliv mobilních platforem vnímáme, já osobně fotím také už asi více mobilem než zrcadlovkou. Nedávno se mi narodila dcera a po ruce pro momentky je vždy blíž mobil než zrcadlovka, ale snažíme se, aby i tyto fotky si našly cestu skrze Zoner Photo Studio, kde jim uživatel věnuje náležitou péči než ji pošle do světa.

Na nedávné tiskové konferenci v Praze, kde jsme se potkali, jste docela obsáhle představovali vaší práci s formátem HEIF. Vaše řešení je momentálně jediné, které umožňuje uživatelům iPhonů plně pracovat s jejich snímky na platformě Windows. Pokročili jste od té doby někam dál?

Od konference uběhly cca dva měsíce a v tomto ohledu se žádná změna neudála, ani ve světovém měřítku.. Žádný velký hráč tento formát nestandardizoval a ani výrobce operačních systémů se nikam dál neposunul. Stále tedy platí, že jsme první a jediný fotosoftware na světe, který HEIF formát plně integroval. Pokud bude něco nového, samozřejmě zareagujeme.

A to slovo „dál“ jen tak nenechám! Je počátek roku a vy určitě máte pro letošek spoustu plánů. Prozradíte nějaké?

Roadmapu změn máme plnou do konce roku 2019. Na rok 2018 mohu vytáhnout vylepšené ovládání vrstev, připravujeme vlastní cloudové úložiště, chceme ZPS optimalizovat tak, aby pro běžné práce bylo výrazně rychlejší, pracujeme na integraci umělé inteligence, trochu více se chceme pustit do videa, chceme reagovat na trendy typu HDR. Mám pokračovat? Je toho skutečně hodně. Někdo by mohl říct, že do Zoner Photo Studia už přece není co vyvíjet. Není tomu tak a skutečně máme co dělat, abychom naplnili očekávání našich platících uživatelů.

Tak hodně štěstí a díky za rozhovor.

Rudolf Stáhlich

 


Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.