Rozhovor – MARTIN BAUMANN

Publikováno: 24. listopadu 2021 | autor Redakce
Rozhovor – MARTIN BAUMANN

Potkat ho můžete vlastně všude. Špičkoví fotografové největších agentur se musí velmi rychle přesouvat z místa na místo, sledovat společenské, politické i sportovní události, být pokud možno mezi prvními, kteří zašlou svůj obrazový záznam, navíc v perfektní kvalitě a s odpovídajícím příběhem či atmosférou. Martinova práce není jednoduchá, ale je velmi znát, že ji miluje.

Ptal se: Rudolf Stáhlich, odpovídal a fotil: Mart in Baumann , www.facebook.com/martin.baumann.7777

Rozhovor – MARTIN BAUMANN

Martine, začnu „netradičně“: povězte nám, jak jste s fotografováním začínal…

Keď som mal 12 rokov, dostal som od starých rodičov ako darček k narodeninám jednorazový fotoaparát. To boli moje úplné začiatky, ale vtedy som tomu ešte neprepadol a ani som netušil, že sa tým budem živiť.

Zamýšľať sa nad tým ako nad povolaním, som sa začal až v pätnásti, keď som sa mal rozhodnúť, na akú školu pôjdem. A tak zvíťazila fotografia.

Po škole som robil chvíľu aj vo fotolabe a asi polroka nato som si povedal, že skúsim šťastie a išiel som na pohovor do tlačovej agentúry TASR. Bol som tam najskôr na štvormesačnej skúške a až potom to vyšlonastálo a už je to 16 rokov. (úsmev).

A čo je veľmi dôležité, som veľmi rád a cením si, že robím to, čo ma skutočne baví. Nie každý má totiž šťastie, aby mohlo robiť to, čo ozaj chce.

Rozhovor – MARTIN BAUMANN

Vím, co fotíte (mimochodem obdivuji vaše živé a jasné sportovní fotografie), ale povězte to prosím čtenářům svými slovy. Určitě se ve svých reportážích zabýváte nejen sportem coby profesionální fotograf významné tiskové agentury, že?

Je pravda, že…

Celý článek si přečtete v prosincovém vydání časopisu FotoVideo:

Minulé vydání nám neprošlo díky krásné obálce Adolfa Ziky na prudérních a nemožných sociálních sítích, a tak jsme zvědavi, co s těmito sítěmi a jejich cenzory udělá naše aktuální prosincová obálka z dílny Gabriely Ksandr. Ale pojďme k věci a nechme sítě sítěmi!

V tomto vydání, které jsme vám namixovali z přebytku krásných materiálů a v duchu si potvrdili, že zase někdy musíme udělat nějaké trochu větší, najdete například moc zajímavé rozhovory s fotografy, kteří jsou opravdovými profíky. Jak už se stalo v pár předchozích číslech tradicí, přivádíme vám opět někoho z ciziny. Lorenz Holder bydlí kousek za hranicemi a tvoří na zajímavých lokalitách doslova fotografické obrazy. Velmi sympatická, španělská fotografka Marina Cano je pro změnu zase nejraději ve své milované Africe a v žánru wildlife si výborně rozumí s Vladimírem Čechem. Je to velmi zajímavý dvojrozhovor o jejich náročném focení a cestách divočinou za překrásnými záběry.

Časopis FOTOVIDEO 2021 12

A co takhle si prohlédnout skvělé práce Lucie Horůckové, čerstvě oceněného Kevina V Tona a přečíst si nádherné povídání o výpravách do makro světa s Veronikou Souralovou, která si k nám na chvíli odskočila od své náročné práce v Czech Photo Centru. Ve výčtu skvělých autorů prosincového FotoVideo samozřejmě nesmí chybět ani přední fotograf TASR Martin Baumann s jeho záběry které můžete vidět v řadě nejen slovenských médií.

Časopis FOTOVIDEO 2021 12 obsah

Ve svém výčtu doporučených článků se samozřejmě vždy dostaneme k praktickým materiálům Petra Březiny a spoustě novinek ze světa techniky. S napětím jsme očekávali, jak dopadne dvanácté kolo soutěže Fotograf roku na téma STOPY, se kterým jste se poprali opravdu dokonale. Přečtěte si výsledky a my se vám mezitím přiznáme, že jsme s průběhem této naší největší celostátní fotografické soutěže velmi spokojeni, protože roste a vzkvétá a my v redakci rádi každý den sledujeme nové a nové snímky z již započatého, dvaadvacátého ročníku.

Mějte se pohádkově, užijte si prosinec třeba i s tímto snad vydařeným FotoVideem občas v rukou a my se těšíme na setkání s vámi v ročníku dalším.

A určitě si nezapomeňte prohlédnout některé z videí, která vám v našich článcích nabízíme formou QR kódu. Dozvíte se mnohem a mnohem více…

Pozor! Už se můžete pilně věnovat třetímu tématu 22. ročníku soutěže Fotograf roku

Černobílý příběh má uzávěrku přesně s koncem roku 20211, tedy 31. 12. 2021

Fotografie založená na vyvážení kontrastu černé a bílé. Kvalitní černobílý snímek by měl být zamýšlen jako monochromatický v momentě stisku spouště. Černobíle můžeme ztvárnit všechny dostupné náměty. díky absenci barev lze černobílou zařadit k těžším fotografických žánrům vyžadujícím cit k detailu a preciznost při zpracování.

Více na: http://fotografroku.ifotovideo.cz

Časopis FOTOVIDEO 2021 12 obsah

Vybírejte s námi z prosincového vydání časopisu FotoVideo:

INTERVIEW: LORENZ HOLDER

„Podle mého názoru je nejdůležitější cíl…“

INTERVIEW: LORENZ HOLDER

ROZHOVOR: VERONIKA SOURALOVÁ

„Fotografie mravenců mě přivedly k soutěži Czech Press Photo.“

ROZHOVOR: VERONIKA SOURALOVÁ

FOTOUDÁLOST: FotoŠkoda FEST je úspěšně za námi

A můžeme se těšit na jaro ve dnech 30. 5. - 5. 6. 2022.

FOTOUDÁLOST: FotoŠkoda FEST je úspěšně za námi

PRAXE: TISK, NEBO MOKRÝ PROCES?

Co na to Libor Rambousek technický ředitel CEWE?

PRAXE: TISK, NEBO MOKRÝ PROCES?

TECHNIKA: Konec benzínových agregátů v Čechách?

Bateriové centrály EcoFlow DELTA Max a DELTA mini.

TECHNIKA: Konec benzínových agregátů v Čechách?

TECHNIKA: Tamron 28-75 mm F 2.8 Di III VXD G2

Jak nám vyšel v redakčním testu?

TECHNIKA: Tamron 28-75 mm F 2.8 Di III VXD G2

FOTOGRAF ROKU: KOMU PATŘÍ VÍTĚZSTVÍ VE 12. KOLE?

A poslední téma 21 ročníku naší velké soutěže je vyhodnoceno…

FOTOGRAF ROKU: KOMU PATŘÍ VÍTĚZSTVÍ VE 12. KOLE?

… a samozřejmě další na jeho stránkách…

Nové předplatné časopisu FotoVideo a další nové dárky. Chcete batoh, tašku? Vyberte si některou ze čtyřčlenných sad brašniček Lowepro, paměťovou kartu LEXAR, módní tašku či parfém, předplatné ZONER? Vybírejte rychle, jednotlivé dárky jsou v omezených počtech! Objednání předplatného FotoVideo stejně jednoduché, jako v jiných e-shopech!

Vybírejte si na našem webu: http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

Doporučujeme! Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu levněji za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetříte tak své peníze a ještě vyděláte. Takové je naše předplatné!

FotoVideo podvanácté

 

 

 

 

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.