Rozhovor | Lukáš Socha a Tomáš Vaňourek – Po stopách H+Z

Publikováno: 15. října 2019 | autor Redakce
06-kathmandu---nepal.jpg

Dva cestovatelé z Plas u Plzně, kteří se 3. dubna 2018 vydali po stopách legendární dvojice Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky napříč celou Asií, projeli během devíti měsíců 32 zemí. Od Turecka až po Rusko urazili téměř 130 tisíc kilometrů.

Ptal se: Rudolf Stáhlich, odpovídal: Lukáš Socha, všechny použité fotografie jsou majetkem společnosti bodhi.style, fotografoval Lukáš Socha, https://z100.cz/, https://cestovatelska.show/, Facebook: zikmund100, Instagram: zikmund100

Lukáši, obligátně se vás jistě lidé ptají, koho napadlo to cestování do míst, která před šedesáti lety navštívili pánové Hanzelka a Zikmund. Oba, nebo jednoho z vás? Jak dlouho trvala příprava a co jste vše brali s sebou?

Myslím, že to bylo někdy na přelomu třicátých a čtyřicátých let minulého století, když se potkali pánové Hanzelka a Zikmund a společně začali plánovat jejich projekt pěti kontinentů. My jsme s Tomem vlastně jen navázali na jejich cesty. Ta nejzásadnější rozhodnutí vznikala určitě v hospodě u sklenice plzeňského piva. Na cestu samotnou jsme se intenzivně připravovali asi pět měsíců. Ale ve finále bylo všechno jinak a cesta se tak stala jednou velkou improvizací. Jsme teď vlastně mistry improvizace. Nebyl moc prostor na osobní věci, takže naše zavazadla obsahovala z větší části hlavně techniku, která byla pro nás nejdůležitější. Oblečení jsme moc neměli, dalo by se říct, že jsme cestu projeli jen s několika kousky oděvu.

kniha.jpg

Natočili jste film, udělali spoustu fotografií, vydali knihu, pořádáte výstavy, besedy. To bylo vše už při přípravě cesty v plánu?

Je pravda, že výstupů z naší cesty vzniklo víc, než jsme sami čekali. Na začátku jsme počítali pouze s fotografiemi, které měly dokumentovat, jak se změnil svět za posledních 60 let. Kniha ani film nebyly nejdřív v plánu. Třeba nabídka na knihu přišla až po několika týdnech na cestě, seděli jsme v autě a uháněli centrálním Tureckem a najednou přišel e-mail z nakladatelství Abaltros, kde byla jednoduchá otázka: Zda si píšeme deník? Necelý rok po tomto e-mailu z Albatrosu byla kniha vydaná a stal se z ní bestseller. Knihu napsal Tomáš a já jsem ji doplnil fotografiemi.

Film je skvělý a máme z něj radost. Ovšem rozhodnutí, že do toho půjdeme, vzniklo opět pár dnů před cestou. Na předem určená místa nás pak doprovázel štáb pod vedením naší skvělé režisérky Viktorie Lörinczové.

Jsme časopisem věnujícím se oblasti foto a video, a tak naše čtenáře asi nejvíce zajímají „příběhy z natáčení“. Kde se vám fotilo a filmovalo nejlépe a kde to bylo nejobtížnější? Nějaká historka?

...

Celý článek si můžete přečíst v říjnovém vydání FotoVideo!

Více z obsahu nového vydání najdete zde.

fotovideo-10-2019-vizual-v2-.jpg

fotovideo-10-2019-vizual-v3-.jpg

fv10-2019-web3-1000px.jpg


Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.