Rozhovor – Hovory s Náhodou

Publikováno: 3. listopadu 2022 | autor Redakce
23.jpg

Tento rozhovor bude v mnohém zvláštní. Všechno je o náhodě. Náhoda také chtěla, abych se před deseti lety seznámil s Pavlem Sukem a Lenkou Damborskou.

Se slovy „jste jedinej doporučenej, kterej to bude umět vytisknout“ se mi na počítači objevily obrazy, jimž jsem ani trochu nerozuměl. Civěl jsem na ně a vůbec nechápal, co vlastně chtějí tisknout.

002-aq-polyptych-mg-3770-k19-k22-jested-m1.jpg

Pavel se ale trochu rozpovídal a čekal, co já na to. A jak tak civím, najednou se mi na těch obrazech začnou zjevovat obličeje, různé artefakty, andělé a kdovíco ještě.

„Tak, to je vono, já jsem věděl, že budete umět do toho obrazu nahlédnout,“ směje se Pavel. Vytiskl jsem první výstavu v rozměrech, které snad nikdo nikdy neviděl. Přišly další…

27-hostitel1ahost-resize.jpg

Zprostředkuji vám v tomto rozhovoru jiný pohled na svět, jinou práci s fotografiemi, Photoshopem a vizualizacemi, které Pavel a Lenka vkládají do svých obrazů.

BS: Musím samozřejmě hned na úvod zmínit tvoje zaměstnání, Pavle…
PS & LD: Ono to bude určitě souviset. Studoval jsem podzemní stavitelství a po mnoha letech se dostal do vinařství Stanislava Mádla ve Velkých Bílovicích jako pomocný dělník. I sklep je podzemní stavba. V současné době dělám ve vinařství toho, kdo pije, tedy jedním slovem „píče“. Ale taky se samozřejmě starám o řízení procesu výroby vína.

15.jpg

BS: Další zajímavá informace pro mě byla, že jste s Lenkou praktikující budhisté. Můžeš to přiblížit prosím? Je to téma, které se ve vašich obrazech hodně objevuje.
PS & LD: To by se mělo prolnout celým životem, nejenom obrazy. Do obrazů dáváme to, co vidíme, místa, kde jsme byli. V mysli si stejně všechny vzpomínky mícháme, tak proč to neudělat s obrazem? Stejně žádná vzpomínka není skutečná.

16.jpg

BS: Teď jsme se konečně dostali k meritu věci. Cestujete, fotografujete a během cest se vám už rodí v hlavě různé vize, které potom Pavel spojí v obrazech.  Je to hodně zajímavá geneze. Řekneš nám o tom něco?
PS & LD: Vize se rodí a my je zapomeneme. Ale když je udržíme, tak tam většinou jedeme. Třeba cesta do Tibetu. Lenka si chtěla koupit šaty, které se jí líbily, a v Praze se dozvěděla, že se dají snadno pořídit v Asii, že je šijí v horách. Přišla tedy s tím, že pojedeme do Indie… a tady jsem udržel myšlenku a byl z toho Tibet. Šaty jí tam....


Celý článek najdete v listopadovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv11-22-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.