Richard Avedon a Berenice Abbott – dvě ikony světové fotografie v newyorkském muzeu Met

Publikováno: 12. ledna 2023 | autor artmagazin.eu
cd-pano-690-dsc6727-kopiehhhhhhhhhjj.jpg

Metropolitní muzeum umění v New Yorku, krátce Met, věnuje dva své letošní výstavní projekty fotografii. Autory vystavovaných fotografií jsou dvě zásadní umělecké osobnosti, které ovlivnily vývoj fotografie 20. století.

Jsou jimi Richard Avedon (1923-2004), který módní a portrétní fotografii povýšil na umění a Berenice Abbott (1898-1991)- průkopnice americké dokumentární a pouliční fotografie.

Výstava Richard Avedon: MURALS představí obrovské nástěnné fotografie skupin osob z různých prostředí, charakteristických pro turbulentní období v americké společnosti na přelomu 60. a 70. let. Na skupinových portrétech jsou zachyceni členové slavné The Factory kolem Andyho Warhola nebo vojenští a vládní úředníci, kteří řídili účast Spojených států ve vietnamské válce nebo tehdejší protivládní aktivisté.

cd-pano-690-dsc6727-kopiehhhhhhhhhjj.jpg

Výstava Berenice Abbott´s New York Album , 1929 bude věnovaná slavnému souboru černobílých fotografií , kterým fotografka zachytila pouliční život a architekturu New Yorku na přelomu 20. a 30. let. Po osmiletém pobytu v Evropě ji ohromilo rychlé tempo, s jakým se město modernizovalo, a rozhodla se přelomové období fotograficky zdokumentovat.

Více najdete na Artmagazin.eu

logo-artmagazin.png

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.