Retrospektiva fotografií Alice Springs v Berlíně

Publikováno: 18. června 2023 | autor artmagazin.eu
unnamed-2.jpg

Berlínská Nadace Helmuta Newtona připomíná sté výročí narození manželky slavného fotografa June Newtonové, která pro svou fotografickou tvorbu používala pseudonym Alice Springs.

Výstava ALICE SPRINGS. RETROSPEKTIVE , kterou nadace k této příležitosti pořádá ve svém Muzeu fotografie (Museum für Fotografie), obsahuje více než 200 fotografií, přičemž některé jsou na veřejnosti poprvé.

unnamed-2.jpg

Autoři výstavy měli možnost vybírat nejen z archivu nadace ale také z pozůstalosti ze společného bytu Newtonových, který se nachází v Monaku. Tyto materiály byly teprve nedávno převezeny do Berlína a poskytly nový pohled na fotografickou tvorbu Alice Springs. Snímky na výstavě jsou nyní prezentovány v originálech nebo jako výstavní umělecké tisky.

June Newtonová pracovala pod pseudonymem Alice Springs od roku 1970 jako fotografka, zejména v oblasti portrétní fotografie. K této profesi ji přivedla náhoda. Helmut Newton měl chřipku a tak manželku přesvědčil, aby za něj převzala zakázku. Přitom ji musel vysvětlit, jak pracovat fotoaparátem a expozimetrem. V roce 1970 tak June vytvořila v Paříži reklamní fotografii pro...

Více najdete na Artmagazin.eu

logo-artmagazin.png

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.