Putovní fotografická výstava „Osudy Romů za druhé světové války“ míří do vědecké knihovny v Ústí nad Labem

Publikováno: 1. září 2022 | autor Redakce
ul-prednaska-a-vernisaz-osudy-romu-za-2.-svet.-valky.jpg

V Severočeské vědecké knihovně v Ústí nad Labem se v úterý 6. září 2022 od 18 hod. uskuteční slavnostní vernisáž putovní výstavy portrétních fotografií „Osudy Romů za druhé světové války“.

Fotografie představují silné osudy romských přeživších, kteří žijí na území České republiky, kteří se stali oběťmi rasového pronásledování během 2. světové války. Portréty nafotila fotografka Jana Stachová a výstavu je možné zdarma zhlédnout až do 3. října 2022.

ul-prednaska-a-vernisaz-osudy-romu-za-2.-svet.-valky.jpg

Před vernisáží v úterý 6. září se od 17 hod. v přednáškovém sále (3. patro) Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem uskuteční doprovodná přednáška Mgr. Michala Schustera na téma: Dějiny Romů a jejich pronásledování během 2. světové války.

Budete mít možnost blíže se seznámit s dějinami Romů v meziválečném Československu, a především s jejich tragickým osudem za druhé světové války. Vstup na přednášku i vernisáž je zdarma a registrace není nutná. Zahájení výstavy se společně se zástupci obecně prospěšné společnosti Živá paměť zúčastní i fotografka Jana Stachová.

Výstava je přístupná zdarma od 7. 9. – 3. 10. 2022, otevřeno po – út 9.00 – 18.00, st 13.00 – 18.00, čt – pá 9.00 – 18.00, so – ne zavřeno.

prednaska-3.jpg

Výstavu připravila obecně prospěšná společnost Živá paměť s finanční podporou Ministerstva kultury ČR a Nadačního fondu obětem nacismu. Vznik výstavy podpořilo Ministerstvo zahraničních věcí ČR.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.