Projekt 562: výstava americké fotografky Matiky Wilbur v Praze

Publikováno: 6. října 2016 | autor Redakce
Matika Wilbur  - Starflower - Montoya, Digueno (Barona) a Taos Pueblo - 2013

V úterý 18. října v 19:00 zahájí americká fotografka Matika Wilbur v pražské Galerii Nativ (Bělohorská 92, Praha 6) svou výstavu Projekt 562, kde prostřednictvím portrétních fotografií odhaluje současnou indiánskou identitu.

Fotografie zobrazují potomky původních obyvatel Spojených států amerických. Autorka projektu ukazuje, jak bohatý je současný život indiánské komunity a snaží se tak pomoci překonat její stereotypní obraz z konce 19. století.

Matika Wilbur se vydala na cestu po 562 federálně uznaných amerických kmenech 28. listopadu 2012. Od počtu kmenů bylo také odvozeno číslo 562 v názvu projektu. Od roku 2012 přibyly v seznamu federálně uznaných další 4 kmeny. K dnešnímu dni Matika na cestě po indiánských kmenech již ujela více než milion kilometrů a navštívila 250 kmenů, což je více než kdokoliv jiný před ní.

„S indiánskou komunitou jsem díky svému původu úzce propojena již od dětství,“ vysvětluje Matika, „ale účastnila jsem se vždy pow wow setkání, konferencí a dalších akcí pořádaných zejména ve velkých městech. Díky Projektu 562 ale mám to štěstí, že mohu na své cestě nahlížet přímo do místních komunit, poznat jejich způsob života, tradice a kulturu zevnitř.“ Fotografie z Projektu 562 tak poskytují reálný vhled do současného života jednotlivých kmenů.

Více informací o Projektu 562 najdete na webové stránce www.project562.com.

Pražská výstava Matiky Wilbur Projekt 562 v Galerii Nativ potrvá do 18. listopadu 2016. Galerie je otevřena veřejnosti od pondělí do čtvrtka mezi 13:00 a 18:00.

Projekt byl finančně podpořen z programu malých grantů Velvyslanectví USA v Praze.

Matika Wilbur

Matika Wilbur je jednou z nejvýznamnějších fotografek amerického Severozápadního pobřeží. Pochází z kmenů Swinomish a Tulalip ve státě Washington. Vystavovala například v Seattle Art Museum, Burke Museum of Natural History and Culture, Tacoma Art Museum, Royal British Columbia Museum of Fine Arts, Nantes Museum of Fine Arts.

www.matikawilbur.com

Galerie Nativ

Galerie Nativ je ojedinělým projektem pochybujícího se na pomezí umění, kulturní antropologie a kreativního průmyslu. Cílem Galerie Nativ je zprostředkování soudobého výtvarného a užitého umění vycházejícího z bohaté kulturní tradice a dědictví jejich tvůrců. Od října 2015 sídlí galerie na adrese Bělohorská 92 na Praze 6.

www.galerienativ.cz


Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.