Pozitivní změny u Nikonu

Publikováno: 2. května 2023 | autor Redakce
nikkor-z-lineup-e.jpg

Děkuji za těch pár desítek minut, kdy jsem se mohl u pomyslné kávy posadit a popovídat s Lucií Ulčovou, tuzemskou kapitánkou žlutočerné lodě se známým logem Nikon, jejíž letošní novinky hlavně z oblasti bezzrcadlové techniky se velmi rychle blíží k našim nedočkavým břehům. Jaké budou konkrétně, se jistě dozvíme všichni včas.

Vážená Lucie, jestli se nepletu, tak by to měl být právě rok od chvíle, kdy jste nastoupila na pozici Sales and Marketing Manager CZ/SK ve společnosti Nikon Europe. Jaké je to být zodpovědná za komunikaci a prodej produktů světově známé značky s více než stoletou tradicí?
Možnost pracovat pro Nikon byla pro mě velkou výzvou, proto jsem příliš neváhala a tuto nabídku přijala. Nikon prošel v posledním roce velkou reorganizací, která je vidět na celosvětových výsledcích. Já jsem se v podstatě celou svou profesní kariéru pohybovala v prostředí nadnárodních společností, pracovala jsem s mezinárodními týmy, takže nově se rozvíjející prostředí v Nikon Europe je mi velmi blízké.

Pracovala jsem v jiné oblasti, posledních deset let jsem působila v oboru světelných zdrojů a osvětlení pro různé segmenty trhu. Mými zákazníky byli kromě obchodníků i designéři a architekti, často jsme pracovali se světlem velmi kreativně. Dalo by se říci, že jsem světlu, i když v jiné podobě, zůstala věrná. Značku Nikon jsem znala dlouho, v rodině jsme používali fotoaparáty Nikon a považovali jsme je za skvělé.

dsc-2280.jpg

Jakmile se vám naskytne příležitost pracovat pro známou značku, se kterou navíc máte nějakou vlastní zkušenost a máte k ní vztah, tak se s ní rychleji sžijete. Jsem ráda, že mohu pracovat právě pro Nikon, který je na trhu více než sto let, ale zároveň vnímám velkou odpovědnost za to, jakým způsobem komunikujeme a jak produkty na českém a slovenském trhu prodáváme.

Máte mezinárodní zkušenosti z velkých firem, ale Nikon je široce rozkročen a mezi jeho zákazníky patří významní profesionálové, umělci, ale i sportovci, cestovatelé a ryzí amatéři. Na kterou z těchto cílových skupin se aktuálně nejvíce soustředíte?
Nikon postupně prochází změnou portfolia, v posledních letech došlo k jeho zúžení, segment kompaktních fotoaparátů Nikon postupně opouští a čím dál větší a významnější část produktové skladby tvoří profesionální fotoaparáty a objektivy, u nichž se neustále vylepšují parametry a implementují nové technologie.

Důležité pro nás je, abychom neustále zlepšovali podporu a servis profesionálním fotografům, ale zároveň jinou produktovou skupinou chceme cílit na mladou generaci. S rozvojem sociálních sítí a potřebou lidí sdílet své zážitky skrz fotografii je tady opravdu velká základna mladé generace a právě na ni je zaměřena naše poslední kampaň, jejímž cílem je nadchnout teenagery pro fotografování a přimět je k tomu, aby odložili mobily a objevili kouzlo fotografování s našimi bezzrcadlovkami.

Když navážu na předchozí otázku: v profesionální sféře má Nikon velmi propracovaný systém ambasadorů, mezi něž patří i někteří čeští a slovenští fotografové. Co vše musí fotograf splnit, aby dosáhl ambasadorské mety u této značky?
Pokud se bavíme o oficiálním titulu Nikon Ambassador, pak je situace trochu jiná v porovnání s minulými lety. Se změnou organizační struktury se tyto aktivity soustředily do evropské centrály, která vybírá ambasadory pro celý Nikon. Adeptů je mnoho, a tak se zatím nestalo, že by byl vybrán někdo z Česka nebo ze Slovenska, přestože se snažíme neúnavně upozorňovat na úžasné místní fotografy. Pro spolupráci jsou obvykle vybíráni fotografové nebo fotografky, jejichž tvorba je zajímavá, profesně dobře zvládnutá a mají potenciál oslovit a inspirovat široké publikum.

Na lokální úrovni však stále spolupracujeme s fotografy, kteří již v minulosti získali titul Nikon Ambassador, ale i s dalšími lidmi bez tohoto titulu, jež jsou nejenom inspirativními fotografy, ale pro které je Nikon skutečně srdeční záležitostí. Za jejich podporu jsme jim velmi vděční.

Nikon na naše trhy dodává fotoaparáty, objektivy, sportovní optiku, aplikace i speciální software. Především u fotoaparátů jsou vidět velké nárůsty. Jak jste spokojená s výsledky roku 2022 a o které produkty byl a je největší zájem?
V roce 2022 byl rozhodně klíčovým a velmi očekávaným produktem fotoaparát Nikon Z9, mnohonásobně oceněný vítěz a dle EISA fotoaparát roku 2022/2023. Co se týče výsledků za tento fiskální rok, podařilo se nám růst oproti předchozímu období, které bylo do značné míry negativně ovlivněno covidovými restrikcemi i komplikacemi v logistice. Nikon celosvětově dosáhl výrazně lepšího hospodářského výsledku, než bylo očekáváno. Vliv na to mimo jiné má i změna produktové struktury, více produktů je ve středním a vyšším segmentu a jedná se o fotoaparáty a objektivy ve vyšší cenové hladině.

nikkor-z-lineup-e.jpg

Jsme už poměrně hluboce ponořeni do roku 2023, máte za sebou některé zajímavé zimní a jarní akce (povídáme si v době, kdy pomalu končí oblíbená akce Ušetři s Nikonem), a tak mi nedá se nezeptat, co mohou zákazníci čekat v dalších měsících? A skutečně nemám na mysli jen akce prodejní…
Akce Ušetři s Nikonem je již poměrně tradiční a zákazníci ji velmi dobře znají. Dvakrát ročně Nikon nabízí velmi výhodné slevy na vybranou techniku a do budoucna plánujeme další obdobné promo akce. Konkrétní produktové novinky prozradit nemohu, ale jisté je, že Nikon bude i nadále rozšiřovat svoji řadu objektivů pro mirrorless. Road mapu stávajících a v nejbližší době uváděných objektivů čtenářům časopisu ukázat můžeme.

Děkuji za rozhovor, přeji hodně štěstí v práci pro naše fotografy a videonadšence, k čemuž doporučuji neutuchající trpělivost, a těším se zase někdy na našich stránkách třeba nad bezzrcadlovými novinkami?


Celý článek najdete v květnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv05-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.