Porsche 911 GT3 Touring – Road to Expression

Publikováno: 7. března 2024 | autor Redakce
alzbeta-jungrova-kc5.jpg

Možná o mě víte, že mám rád dobrá auta. Který starší chlap by je asi rád neměl. Žil jsem od mládí soubojem klasických i snových značek a samozřejmě obdivoval jejich výkony a design. Porsche samozřejmě patřilo mezi ty oblíbené, a když se z některého typu časem stane automobilová ikona, není o čem diskutovat.

Namalovat klasickou devět set jedenáctku bych se ale bál, a i proto jsem k níže popsanému přistupoval obezřetně a trochu s odstupem. Člověk se vždy tak trochu bojí jakéhokoli posunu klasických ikon. Ale jak je vidět, jde to a já se obával zbytečně.

alzbeta-jungrova--kc1.jpg

Když se dají dohromady ti správní lidé

Jak to začalo? Jakub Kodl celou myšlenku unikátního projektu inicioval. Oslovil jednoho z nejúspěšnějších českých výtvarníků Jana Kalába, kterého výborně doplnil umělecký sklář a designér Lukáš Novák a celé to od počátku až do finále nafotila Alžběta Jungrové. Její nezaměnitelný styl onu kompletní originalitu celého projektu vynikajícím způsobem podtrhl.

alzbeta-jungrova-kc7.jpg

Mimochodem si neodpustím pro mě jednu z nejdůležitějších informací: zvolené Porsche 911 GT3 Touring v sobě kombinuje vysoce sportovní techniku s atmosférickým motorem 4 litry o výkonu 510 koní a decentní design bez zadního křídla typického pro klasickou GT3. Primárně se GT3 Touring orientuje na jízdu v běžném provozu, kde dokáže vyvinout maximální rychlost až 320 km/h. Toho atmosférického motoru jste si všimli, že? Tam je právě vidět to nejvyšší umění automobilových konstruktérů a motorářů, takže se v tomto nádherném projektu vlastně jednalo o aplikaci špičkového umění na dokonalé umění již vytvořené.

alzbeta-jungrova-kc5.jpg

Jak to probíhalo?

Nové Porsche 911 GT3 Touring má mohutnější tvar a zadní kola větší než přední, proto umělec tentokrát držel gradient v horizontální rovině. Začíná žlutou barvou, která přechází do červené, až temně modré, jež se postupně zesvětluje. Tím se vytváří vizuální efekt připomínající plameny. Jelikož modrý odstín zůstává na střeše, není ze strany téměř vidět a opticky se proto může zdát, že přechází do černé. „Nejožehavějším momentem bylo, jak si poradit s detailem, kdy se zvedá zadní spoiler. Zde se láme gradient červené na tmavou,“ popsal Jan Kaláb.

jankalab7.jpg

V interiéru tohoto automobilového skvostu se sklář a designér Lukáš Novák soustředil zejména na středový panel a díly, které obsahuje, aby je použil jako objekt pro ztvárnění své vize. „Snažil jsem se vizuálním jazykem umocnit energii, kterou ve mně vůz vyvolává a kterou chci, aby vyvolával v člověku, jenž ho bude řídit. Vytvářet skleněné segmenty do auta je velká zodpovědnost, proto jsem na projektu spolupracoval s týmem těch nejlepších sklářů.“

alzbeta-jungrova-kc9.jpg

Alžběta Jungrová, která již dříve v rámci svých projektů komerční fotografie pracovala na kampaních pro automobilky, sportovní vůz fotila poprvé. Přiznala se, že ji zaujala kombinace umění s užitným designem...


Celý článek najdete v březnovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv03-24-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.