Ploučnice – Sen o tichu

Publikováno: 14. května 2023 | autor Redakce
l-019504.jpg

Řeka Ploučnice protéká oblastí poznamenanou těžbou uranu a bývalým vojenským prostorem okupovaným sovětskou armádou.

Díky těmto zdánlivě negativním okolnostem si zachovala svou jedinečnou divokost a romantiku, jako v pravěku. V zarostlých meandrech prožíváte stejná dobrodružství, jako zažila parta kluků ve filmu Cesta do pravěku od Karla Zemana.

Jen občas můžeme podle zbytků těžební a vojenské činnosti vycítit přítomnost. I zde si příroda bere zpět, co člověk stvořil a nám se otvírají zcela nové horizonty.

plakat-ploucnice.jpg

Nad tím vším vévodí jako bájný Camelot, hrad legendárního krále Artuše, betonové silo v Mimoni. Ploučnice mi poskytla azyl v dobách koronavirové hysterie. Po tisíc let stejný koloběh od zrození až k rozplynutí v chladných vodách řeky. Svoboda, ticho a klid.

PIKOUS Šimon

Absolvoval na magisterském studiu na ITF při Slezské univerzitě v Opavě. Založil a učí na Liberecké škole fotografické. Pedagogickou činností se zabývá na Střední škole oděvního designu v Liberci, Slezské univerzitě v Opavě (obor Audiovizuální tvorby) a Technické univerzitě v Liberci. Ve fotografické tvorbě Pikouse se dá sledovat inspirace romantismem, dekadencí i novou objektivitou. Vystavuje v galeriích v tuzemsku i v zahraničí. V r. 2016 získal Czech Press Photo v kategorii Portrét.

l-018156.jpg

V roce 2015 souběžně v  Severočeském muzeu a Oblastní galerii v Liberci vystavil úspěšné cykly SECHZEHN  ÄPFEL AUS DEM GÄRTCHEN DER TANTE FRIEDA a DIE WALKÜRE, které se zabývaly historií a mytologií severních Sudet. Dalším pokusem o vyrovnání se „sudetskou“ a rodnou krajinou je dosud nedokončená série fotografií nazvaná NOVÉ HORIZONTY (2017). Běhehem Covidové pandemie (2020 – 2022) se uzavřel do sebe. V niterné výpovědi vytvořil a vystavil 3 cykly DECHBEROUCÍ FOTOGRAFIE, VZORNÍK OCHRANÝCH PROSTŘEDKŮ a MARNÝ POKUS O AUTOTERAPII. Ve stejné době vznikl krajinářský meditační cyklus PLOUČNICE – SEN O TICHU.

l-018362.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.